naše vreme, saletali bismo ažurnije đake na hodniku i tražili da nam prepričaju pred čas, ili se dovijali čitajući interpretacije, poslednja poglavlja itd.

Danas, digitalne generacije na raspolaganju imaju svu pomoć svih koji su ikada pročitali lektiru i odlučili da svoju analizu ili puko prepričavanje podele sa internetom.

U zavisnosti od posvećenosti nastavnika, đaci koji ne čitaju ostaju manje ili više uskraćeni za (ne)osnovanu ljubav ili (ne)pravedni gnev prema piscima i književnim junacima raznih sorti.

Srećom, kao roditelji, imate priliku da ispravite ne samo to, već i način na koji će vaše dete biti po(d)učeno i usmereno u razumevanju književnosti i, posledično, života.

Postoji najmanje 10 izgovora za nečitanje lektire sa svojim školarcem. Svi možemo da navedemo bar nepar, s vrha jezika, ali to ih ne proizvodi u opravdanja. Nasuprot njima — stoji isto toliko razloga iz kojih čitanje lektire TREBA učiniti porodičnom aktivnošću.

1. Zato što, da krenemo od najsebičnijeg razloga, ŽELITE

Želite da se podsetite đačkog doba, čak i ako ne verujete da je bilo stvarno najlepše od svih potonjih. Želite da odmorite od sve i jednih istih vesti, i sve i jednih istih filmova na televiziji i sve i jednih istih obaveza odrasle osobe. I najvažnije, želite da probudite dete u sebi, kako biste razumeli dete pred sobom.

2. Zato što su neke priče traumatičnije nego što ih se sećate

I ne želite da vaše dete kroz to prođe samo.

U tebe gledam, “Bela Grivo”!

3. Zato što su neke priče nove

Zdravom razumu je potrebno vremena da dopre do reformi školskog programa, ali događa se i to. Sveže, odlične knjige za decu (npr. “Kod kuće je najgore”Efraima Kišona i “Moj deka je bio trešnja” Anđele Naneti) našle su put do osnovnoškolske lektire, i čini se da su došle da ostanu. Ako staru lektiru baš i ne pamtite po dobru, ova provetrena će vam dobro doći.

4. Zato što su neke priče važnije nego što dete razume

Dete će u “Malom Princu” čitati redove, a vi međuredja. Ono je možda neće odmah zavoleti i sigurno je neće odmah čitavu shvatiti, ali će imati vas kao uzor po kojem će joj se vratiti barem još jednom.

5. Zato što ste neke priče bolje razumeli kao deca

Dovoljno je reći: “Carevo novo odelo”. Zapitajte se — da godine i kompromisi odraslosti nisu izbledeli njenu pouku, da li biste “carevima” dopuštali sve ovo?

person holding book sitting on brown surface

6. Zato što dete zaslužuje objašnjenje da status u porodici ne definiše ličnost

Na primeru neprebrojnih zlih maćehaZa svaku zavidnu maćehu iz bajke, pokažite mu jednu posvećenu maćehu iz života. Jer, moderno društvo ima modernu porodicu, a ona traži moderno čitanje, naročito nemodernih koncepata, pogotovo u osetljivom uzrastu.

7. Zato što ste dužni i da priznate

– da je Robinson Kruso bio, pre svega, trgovac robljem, pa onda snalažljivi brodolomac;

– da završetak Nušićevih “Hajduka” nije komičan, već razlog postojanja socijalnih službi.

8. Zato što su odličan povod za razgovor

Razgovor, pravi razgovor, ne može da se zameni predavanjem i “diskusijom” po unapred određenom scenariju. Dopustite da budete šokirani, dopustite da niste u pravu, dopustite i da je vaš nedorasli tumač književnosti SVE pogrešno razumeo. Pa mu polako, korak po korak, poglavlje po poglavlje, pokažite gde treba da traži odgovore.

Jer, sve je manje razgovora, i deca sve brže rastu, i biće vam žao što ste ijedan propustili.

9. Zato što je stanje u prosveti bedno

Pa nepažnjom nastavnika vaša kćerka može poverovati da “patrijarhalno vaspitana” znači “lepo vaspitana”. (Jeste, mislim na bisere narodne književnosti, naročito na pesmu “U Milice duge trepavice” i večito, neuzdrmivo pozitivno tumačenje stiha već đevojka, da gledam preda se”.)

Što će reći, iako imate prava i treba da očekujete da se obrazovanjem bavi obrazovna ustanova, u većini slučajeva taj teret je samo vaš.

I poslednji, razlog donekle izveden iz prethodnog:

10. Zato što je niste čitali na vreme

Ako se bar jedan od ovih razloga odnosi na vas, čitajte školsku lektiru.

Ako se nijedan ne odnosi na vas, pročitajte ih ponovo.

Bosonoga.com – Katarina Kostić

Naslovna fotografija: Shutterstock.com