Hrabra LolaNaslovna vijest

Ja, feminista

Ušla je ispred mene u prostoriju za masažu.

Piše: Đurica Štula

Foto: MatiasDelCarmine / Shutterstock.com

Skinula je bade mantil i legla na sto. Rekla je da obožava saune i da se lijepo opustila. Prekrio sam je plahtom. S obzirom da je masaža trebala trajati 60 minuta, započeo sam razgovor da utvrdim da li postoji neki problem ili bolno stanje.

– Kakvu masažu želite? Da li radimo lice? Niste alergični na neki od preparata? Koju bi ste aromu da koristimo – pačuli-narandža, mediteran, đumbir-limun, vanilija ili tiramisu?

– Sve može. Cijelo tijelo. Đumbir obožavam, ali ne želim onu masažu – sa završnicom.

Rekoh: “Nisam razumio.”

– Ma čitala sam onaj tekst na stranici LibraStudio.BL – Masaža sa završnicom – sjajan je i super fora, baš sam se smijala. E sad, jedino što jeste ne želim da osjetim bol. Ne želim nikakav bol da osjetim dok traje masaža. Želim potpuno i bezbolno da se opustim i prepustim. Želim da uživam. Ne želim nikakve tačke, ništa. Želim pravu relax masažu. Rodila sam drugo dijete prije tri mjeseca, dojim, nosim, spavam malo, imam osjećaj da me cijelo tijelo boli, baš sam pod stresom, ako me razumijete.

– Gospođo draga, naravno da vas razumijem. Sve sam to prošao sa svojom ženom. Masirao sam je tokom obje trudnoće, poslije porođaja, masiram je i dan danas. Iskren da budem, nisam ni imao svijest koliko žena podnese žrtve da bi donijela, rodila i podigla na noge – ŽIVOT. To ne uče u školama i sve se to nekako podrazumijeva. Od tada ja više nisam isti, ili što bi rek’o Vlada Georgijev: “Ja nisam ja, mi nismo mi.” Mogu slobodno reći da sam od tada postao feminista.

– Muškarac feminista?! E, to prvi put čujem, ali dobro je znati da i takvi postoje.

Foto: Romrodphoto / Shutterstock.com

– I meni da je neko govorio da će moj mozak evoluirati do tog stepena – ne bih mu vjerovao. Evoluciji mog mozga posebno je doprinijelo rođenje ćerke. Od toga dana više ništa nije bilo isto. Nego, da mi završimo priču i pređemo na posao – relax masaža 60 minuta, bez bola i neprijatnih hvatova. Moraću uložiti dodatni napor da se iskontrolišem, da ne bi prsti krenuli ka nekoj bolnoj tački.

Nakon ugodnih i bezbolnih 60 minuta, masaža završena, mlada majka je uživala bez neprijetnih tački, a meni su kroz glavu počele da nadolaze slike sa početka moje bračne karijere.

Prva trudnoća, prvi prođaj, druga trudnoća, drugi porođaj, a između sve po redu – fizički bol koji doslovno samelje tijelo žene za vrijeme porođaja, nakon toga fizički i psihički oporavak koji traje prilično dugo. Bukvalno – nekoliko godina.

Kada se život svede na svakodnevno dojenje, hroničan umor i nedostatak sna, doktore, kontrole, tablice, svakodnevna previjanja i pelene, regade, izdajanje mlijeka, jer ako beba ne posisa sve lako može doći do upale mliječnih žlijezda, kada se jave prvi simtomi lumbalnog bola, trnci, postporođajne rane kojima treba vrijeme da postanu bezbolne – logično je da se jave frustracija i nemoć, te osjeti potreba za istinskim partnerstvom, osloncem, bliskošću i razumjevanjem bračnog druga.

Tada, zapravo, shvatite značenje pojma – i u dobru i u zlu. OK, neki ne shvate. Nikada.

Žena ne može i ne treba sve sama, posebno ako je odluka o zajednici i potomstvu donesena obostrano, pri zdravom razumu i čistoj svijesti. Ženi treba podrška, zagrljaj, ali i praktično činjenje, što znači da muškarac dodatno aktivira svoj mozak te uzme učešće u svakodnevnim, vječnim, ali nevidljim i “trivijalnim” djelatnostima – trgovina, suđe, usisivač, pelena – jer od banalnih stvari kreću krupni problemi, a kada je žena ranjiva i horminima ispunjena – za čas nastanu konfliktne situacije.

Brak ne trpi neradnike.

Foto: lissa93 / Shutterstock.com

Zato feminizam – jer glupo je biti u dvoje sam, jer odgoj djece nije “poigram se nakon posla dvaes minuta sa bebom pa me čeka ekipa za fudbal i piva, a ako nema ručka i čistih gaća – budem mnogo ljut”, jer se stan sam spremiti neće, jer imam ćerku koju čeka isto i volio bih da kroz sve to prođe sa što manje stresa a sa što više ljubavi, jer imam sina koji treba da nauči da je žena = život, kako imati harmoničan i ljubavlju ispunjen odnos, a pritom da oboje imaju prostora da se individualno razvijaju.

Zato sam feminista i smatram da svijetu treba više ženske energije jer žene nose i rađaju život.

Zapamtite – nema zena kad je ljuta žena.
A kad nema zena – eto ti problema.

Evolucija muškog mozga je dug, složen i boaln proces, ali ja sam ga prošao i prolazim i šta mi fali? Čak sam i dobio 25 kg. Ljubav, harmonija i porodica – moje su gorivo.

Zato, budi pravi muškarac.
Postani feminista već danas.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije