Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Marina Radoš: 10 najboljih odluka za novo desetljeće za koje će mama reći da su užasno sebične

Kad sam nedavno svojoj majci rekla da nisam sigurna da želim imati djecu, ona je rekla da sam užasno sebična.

Prema kome?, pitala sam je. Eno je, još uvijek smišlja odgovor.

Marina Radoš

Imam tu (ne)sreću da novogodišnje odluke donosim odmah nakon rođendana. Prije pet dana proslavila sam 29. rođendan.

Malena Marina u meni naježila se na spomen 29. rođendana i bila je uvjerena da ću dan provesti plačući u jastuk i slušajući Balaševićeve Neke nove klince. Ali, to se nije dogodilo.

Što sam starija, sretnija sam, ljepša i bolja sama sebi. Paradoksalno, vjerojatno ću s izboranim licem pucati od samopouzdanja koje mi je užasno nedostajalo kad sam imala 20. Elem, ova nova godina je posebna jer predstavlja početak novog desetljeća. Jednu godinu grešaka mogu prežaliti, ali deset bome ne.

Ako se već podsmjehujete i kontate – tko je još ispunio novogodišnju odluku, evo me. 365 dana bez cigareta. Imam pravo na ovaj tekst! 😊

Foto: unsplash

Pa, krenimo…

  1. Prekinut ću druženje sa svim ljudima koji mi crpe energiju. Ok, preda mnom je tek četvrta decenija života, ali bilo ih je dosta. Nema više vremena za ispravljanje ljudi. U ovo ne ubrajamo naravno svoje ljude koji prolaze teške životne trenutke ili ih napadne depresija. Za takve napraviti sve i uvijek!
  2. Potpuno ću prestati osuđivati ljude oko sebe i prestat ću se družiti s ljudima koji osuđuju. Protekla decenija me naučila da ljudi oko mene i ja u određenim životnim okolnostima možemo napraviti sve gluposti i greške svijeta. Moto koji imam i na kojem ću raditi narednih godina je I DO NOT JUDGE.
  3. Prije svake kupnje sama ću sebe ću pitati – treba li tebi ovo zaista? Isto tako, kupit ću sve ono o čemu ne budem mogla prestati razmišljati.
  4. Na nepristojna pitanja rodbine, susjeda i ostalih nebitnih likova o udaji, djeci i poslu odgovarat ću jednostavnim protupitanjem: Zašto si toliko nepristojan? Ili ću jednostavno reći da ja ne moram jebeno ništa. Da moj način života ne šteti nikome i mene čini sretnom. Postavljat ću nepristojne ljude na njihovo mjesto, koliko god stariji bili i koliko god se moja mama bude zgražala nad time.
  5. Opraštat ću sebi. Ako oprost drugom skida kamen od jednog kilograma sa srca, oprost samom sebi skida kamen od deset kila. Probala, osjetila.
  6. Pronaći ću u sebi Natašu Bekvalac i nikad neću prestati tražiti ljubav nakon svake greške, nakon milijun gluposti i pogrešnih izbora.
  7. Štedjet ću za šarene, ne za crne dane.
  8. Pregledavat ću svoje grudi, jajnike, srce, štitnjaču i razinu serotonina u mozgu. Radit ću dobro svom tijelu. Trpi me već 29 godina.
  9. Konačno ću pokušati shvatiti da neću osiromašiti poklanjajući.
  10. Pisat ću. Od svega na svijetu to me usrećuje najviše. Pronađite i vi svoju aktivnost za koju vam ne treba ništa drugo osim vas samih. Nasamo.

 Želim vam sretnu novu godinu i novo desetljeće, deceniju. Nisi sebičan ako si dobar prema samom sebi. Sebičan si ako to zaista šteti nekom drugom, a ne njegovom mišljenju ili egu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije