KulturaLjudinajnovijeNaslovna vijestPojaveŽivot

Marina Radoš: Nisu nam rekle be a lady, nego budi Instagram model koliko god kila da imaš

Bila sam mala djevojčica kada je Kate Moss bila najljepša žena na planeti.

Ništa mi nije bilo jasno. Zašto bi neka žena htjela izgledati kao ona?

Marina Radoš

Bila je sitna, niska i premršava, a šminkala se i oblačila kao narkomanka. I bila je narkomanka. Stravično je da je ikome bila uzor.

Ipak, mnoge su se furale na nju, sjećam se. Imperativ je bio da se bude što mršaviji.

Neke su manekenke na televiziji pričale kako umjesto ručka konzumiraju pamučnu vatu. Devedesete i 2000-e bile su idealno doba da se propagandom, za koju nisu krivi muškarci nego žene, uništi svaka ženstvenost.

Dvadeset godina kasnije, srećom, imamo više vrsta najljepših žena. Neke imaju 50 kila, neke 80. Divno je to.

Foto: pexels

Ono što mi nije divno je činjenica da više nije imperativ izgledati mršavo ili vitko. Ili debelo. Nije imperativ biti plava ili crna. Nije imperativ biti visoka ili džepna Venera.

Imperativ je još jadniji i opasniji nego što je bio prije – budi Instagram model, Instagram svemoćna mama i žena, budi Instagram zvijezda bez obzira koliko kilograma imaš i jesi li ti zadovoljna svojim izgledom.

Kad smo pomislili da je tužno koliko žene žele biti lijepe, stvarnost nas je udarila po ekranima mobitela i skužili smo da je još tužnije koliko žene žele biti modeli, Instagram modeli, modeli od 50 i 150 kila. Pretile žene koje lažu same sebe da su sretne i koje ozbiljno narušavaju svoje zdravlje.

Imperativ je smanjio kriterije – ne moraš biti lijepa ni mršava, ali jebemu, moraš biti Instagram model.

Na prvi pogled čini se da su žene napokon sretne u svojoj koži. S 50 i 150 kila. Prljavom i čistom kosom. Talentirane i netalentirane. Obrazovane i proste.

Nisu. Samo su neke od navedenih dobile platformu gdje sve to mogu prikazati kao pozitivno.

Ženama više ne treba dijeta, Kate Moss, savjeti za oblačenje, šivanje, pa i lov na muškarce. Ženama trebaju savjeti kako našminkati sebe i svoj život za Instagram.

Dvadeset godina kasnije ženskom rodu potrebna je cijela kampanja u kojoj glumica iz Seksa i grada govori kako su nas muškarci prisilili da budemo mršave, pokrivene i da budemo dame.

Žena koja je svjetsku popularnost dobila u seriji koja nam je glupima i naivnima 2000-tih poručila da je sasvim u redu i romantično udati se za tipa koji te ostavio pred oltarom, da je moguće normalnim poslom novinarke zarađivati ogroman novac koji kupuje Manolo Blahnik cipele, pa se danas cure masovno prostituiraju za iste.

Serije koja je pametne i uspješne žene prikazala kao paćenice koje su na kraju balade ipak morale stupiti u brak da bi imale sretan život.

Foto: Google images

Uglavnom, pišem ovo sa osam kilograma viška. Zato imam potpuno pravo pisati ovo. Nikad u svom životu nisam bila deblja. Nisam rodila. Nisam dobila neku bolest. Nisam se ozlijedila.

Nakupila sam ih kada sam prestala vježbati ujutro prije posla i počela satirati nachose i umak od sira svaki dan. Čips. Nakupila sam ih kad sam se prepustila laganju same sebe.

Puna tri ormara moje odjeće sada čekaju na bolje dane. Instagram mi kaže da bih sve to trebala baciti u smeće i prihvatiti sebe od 78 kila jer je to lijepo.

Instagram mi kaže da sam lijepa i ovako, kao što sam bila sa 65. Nisam.

Je li OK da kažem da jebeno nisam? Da sam bila ljepša dok sam redovno vježbala i kontrolirala svoju potrebu za grickalicama?

Je li OK da kažem da sam sebi najljepša kad se svako jutro pošteno oznojim za čvrste noge?

Je li OK da kažem da mi cijeli Instagram sada govori be a lady Marina, svaka veličina je lijepa, skini se u kupaći i uslikaj to salo da se svi dive tvom samopouzdanju?

Je li OK da kažem da se nitko ne divi samopouzdanju žene koja se slika u kupaćem s deset kila viška.

Je li OK da kažem da je svaki taj lajk tješenje?

Je li OK da kažem da se nitko ne bi trebao slikati u kupaćem samo da bi si podigao samopouzdanje?

JE LI OK DA KAŽEM DA NEĆU DA SE SLIKAM U KUPAĆEM NIKAKO, JEBOTE!

Foto: pexels

Budi Instagram model, bez obzira što imaš tih osam kilograma viška, koje si skupila jer se više ne ustaješ na trening nego ležiš kao foka i jedeš čips.

Budi Instagram model, bez obzira što ujutro više ne ustaješ vježbati, nego se dižeš u podne namještajući svaki dan drugu smjenu.

Budi Instagram model, jebemu, pa nek ti poruke i komentari ispod slike u kojoj si ponovno slagala samu sebe i sve oko sebe budu jedina komunikacija s ljudskim bićem taj dan.

Budi Instagram model, jebemu, to je danas najlakše. Ne moraš imati nijedan talent. Ne moraš znati pjevati, glumiti. Ne moraš pročitati nijednu knjigu. Možeš lagano poručiti svima kako ti obrazovanje uopće nije bilo potrebno i kako si napustila posao zbog Instagrama.

Budi Instagram model, bona, lakše je to nego trenirati ujutro prije posla.

Budi Instagram model, bona, lakše je raditi na Instagram profilu nego raditi na sebi.

Budi Instagram model, they said. Ne muškarci, nego žene. Kao što su upravo  žene rekle i be a lady.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije