Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Da li je prevara kada spavate sa drugom osobom dok je veza na pauzi?

Čak i da niste gledali popularnu seriju Friends sigurno ste čuli za rečenicu We were on a break. 

Redakcija

wannabemagazine.com/ Jovana Petković

Ross i Rachel su se posvađali i odlučili da pauziraju. Iste večeri Ross spava sa drugom devojkom i to Rachel saznaje. Njegov argument je da je nije prevario, zato što su bili na pauzi, dok Rachel to smatra prevarom.

Serija se završila pre dve decenije, a i dalje se postavlja pitanje da li je Rossov we were on a break argument validan. Da li je Ross prevario Rachel?

Naravno, da je lako odgovoriti na ovo pitanje više ne bi bilo rasprave o tome. Za svaki argument uvek postoje barem dve strane.

Da li se sećate scene kada je Rachel predložila da budu na pauzi? Ross je samo izjurio iz prostorije i tehnički gledano nije ni pristao na to da pauziraju vezu. Hvatamo se za tehnikalije baš zato što Ross kaže da ako su njih dvoje na pauzi, on može da spava sa kim hoće.

A ako pogledamo još objektivnije, ni Ross ni Rachel nisu bili bezgrešni u celoj toj situaciji. Zašto? Zato što se odluka o pauziranju u zdravim vezama ne donosi tek tako. Najpre treba da obrazložite zašto smatrate da vam je potrebna pauza, a ako se partner sa tim složi, potrebno je da se dogovorite oko pravila koja će važiti na pauzi i koji je cilj pauze.

Pauziranje veze služi tome da preispitate da li želite da ostanete u vezi, da preispitate sebe i da li je moguće da se problem u vezi reši. Zapravo, pauza je tu da se veza ne bi završila. U tom smislu, seks sa drugom osobom u toku pauze jeste prevara, jer to definitivno nije rešenje problema u vezi, nego je korak bliže njenom završetku.

Ako ste u ozbiljnoj vezi, a spavate sa drugom osobom kad ste se dogovorili da pauzirate, to govori dve stvari: prva je da vam do te osobe, zapravo, nije stalo i da želite da se ta veza završi; druga je da želite da se toj osobi na neki način osvetite.

Tako gledano, bolje je da raskinete nego da budete u takvoj vezi, jer – ili tu osobu ne volite, ili ste previše emotivno nezreli da uopšte budete u ozbiljnoj vezi.

Pojedini će reći Ross se napio i devojka mu se nabacivala. Pa šta? To bi značilo da je opravdano prevariti partnera kad god se napijemo i kad god nam se neko nabacuje.

Naprosto, to što je Ross uradio nije u redu. Nije u redu spavati sa drugom osobom ako volite onog sa kim ste u vezi, pa čak i da ste na pauzi (osim u slučajevima kada vam je to dogovor od početka veze).

Očigledno je da su scenaristi serije Friends želeli da naprave zanimljiv preokret, kako bi se Ross i Rachel pomirili tek na samom kraju. Ali, činjenica je da ovaj par baš i ne predstavlja uzor zdravog odnosa. Ross je prepun toksičnih osobina, tako da nije najbolja ideja da slušate njegove argumente kad su veze u pitanju.

Rossov čin je u redu jedino u scenariju gde se pauza izjednačava sa raskidom. Ross je možda shvatio da je Rachel htela da raskine sa njim, pa je hteo na ovaj način da potisne svoje emocije.

No, u svakom slučaju i kada se govori o pauzi i o raskidu, obe strane moraju da se dogovore šta to za njih znači. Zato, koliko god da ste uznemireni, morate da iskontrolišete svoje emocije, ego sklonite sa strane i iskomunicirate šta osećate. Jedino je to put ka dijalogu, koji je ključan deo zdrave veze.

Preuzeto sa: wannabemagazine.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije