LjudiMjestanajnovijeNaslovna vijestPojavePorodicaŽivot

Raste broj slučajeva nasilja u porodici: Žene prijavljuju muževe za silovanje

Broj slučajeva nasilja u porodici na području Unsko-sanskog kantona kontinuirano raste u posljednjoj deceniji, a od početka 2019. do kraja 2021. godine, MUP USK zaprimio je više od 400 prijava porodičnog nasilja.

Redakcija

nezavisne.com

U policiji kažu kako su tokom 2019. godine zabilježili 170 krivičnih prijava po ovome pitanju, tokom 2020. godine 147, a u prošloj 143 prijave, dok je u ovoj godini evidentirano pet prijava.

Kažu kako se može konstatovati da nasilje najviše trpe žene i djeca, a u Centru za socijalni rad u Bihaću kažu kako je stanje prilično zabrinjavajuće.

“Sigurno da postoje slučajevi gdje se nasilje desilo, a nije prijavljeno, tako da je situacija zaista složena. Ono što je primjetno u posljednje vrijeme jeste da je nama povećan broj slučajeva seksualnog zlostavljanja djece i maloljetnika od strane srodnika i, ono što je interesantno, povećanje prijava silovanja žena od strane supružnika.

Jedini ohrabrujući podatak u cijeloj ovoj priči je to da u posljednjih nekoliko godina žrtve sve češće odluče prijaviti nasilje, što ranije nije bila praksa zbog različitih okolnosti”, kaže Sabina Halilagić, direktorica pomenutog centra.

Prema njenom mišljenju, potrebno je promijeniti dosadašnju praksu da se žene i djeca žrtve nasilja izmještaju u sigurne kuće, već nasilnike treba izopštiti i zabraniti im prilazak žrtvama.

U policiji smatraju kako je ova negativna društvena pojava danas veoma rasprostranjena na području Unsko-sanskog kantona te da žrtve u velikom broju slučajeva nasilje ne prijavljuju iz straha ili predrasuda zbog negativnih reakcija društvene zajednice.

“Imali smo 25 povratnika u izvršenju ovih krivičnih djela, što znači da se mora više poraditi na njihovom sankcionisanju. Sigurno je da se radi o problematici gdje je potrebna bolja koordinacija i sinergija više društvenih faktora s ciljem prevencije i suzbijanja ovih pojava”, kažu u policiji te ističu kako u poslednje vrijeme žrtve imaju sve više hrabrosti da prijave nasilje.

Pretpostavlja se kako su uzroci povećanja ove negativne pojave sve teža ekonomska situacija te stanje opšte besperspektivnosti koje danas vlada u društvu.

Preuzeto sa: nezavisne.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije