MedicinanajnovijeNaslovna vijestPraktična LolaRadoznala Lola

Menstruacija: sve tajne ciklusa i kako kroz njega bolje upoznati samu sebe

Menstruacija je jedan od čarobnih proizvoda ženskog tijela kojeg obilježava cikličnost odnosno ritmičnost poput cikličkih mijena biološkog svijeta oko nas, mjesečevih mijena i ritmičnost mijena godišnjih doba.

Redakcija

femina.hr

Foto: femina.hr

Promišljanja žena o svojim menstruacijama raznolika su; za jedne veselje jer obilježava njihovu biološku mladost, dok za mnoge predstavlja opterećenje i nelagodu posebice u tehnološkom svijetu u kojem se žensko tijelo pokušava preinačiti prema muškome modelu radne sposobnosti, izgledu i funkciji.

U menstrualnom ciklusu sadržana je bit reproduktivnog života žene; menstruacija simbolizira u mnogih žena rađanje i početak nečeg novog, često i ulazak u samu sebe i razdoblje donošenja novih odluka.

Menstruiramo u prosjeku oko 38-40 godina, odnosno 450-480 tijekom našeg života, u prosjeku 5-7 dana i tada gubimo oko 180 ml krvi odnos 6 velikih jušnih žlica što krvi, što sluznice koja oblaže materničnu šupljinu, potom sekretornog materijala iz grlića maternice i rodnice.

Obim menstrualnog krvarenja individualan je od žene do žene. Ako je krvarenje kraće od 2 sata smatramo ga patološkim, sve dulje makar i u trajanju od nekoliko sati unutar jednog dana obilježavamo kao uredno menstrualno krvarenje.

Dysmenorrhea medicinski je sinonim za izrazito bolne menstruacije koje mogu dovesti i do nesvjestice, nastaje kao posljedica oslobađanja tvari kao što su prostaglandini i arahidonska kiselina koje se oslobađaju unutar sluznice maternice te uzrokuju grčevita stezanja materničnog mišića što uzrokuje muklu centralno smještenu zdjeličnu bol. Zbog lokalnog zdjeličnog širenja prostaglandina unutar male zdjelice može doći i do proljevastih stolica.

Vrlo je važno imati na umu da je primarna dismenoreja, vrlo često prvi znak endometrioze. Dismenoreja je često uzrokovana endometriozom/adenomiozom (bolest kod koje dolazi do uraštanja sluznice maternice unutar materničnog mišića, i /ili okolne organe unutar male zdjelice), tumorima maternice posebice miomi smješteni unutar središnjeg dijela maternice, polipi sluznice maternice, upalna bolest u maloj zdjelici, intrauterini ulošci (spirala). Pojačana bolnost naglašenija je u pušačica, te u žena koje konzumiraju veće količine alkohola i kod pretilih žena.

Ukoliko je obim krvarenja izrazito obilan, žene ga vrlo često opisuju poput posve nekontroliranog krvarenja četo praćeno ugrušcima koji se doimaju poput jetrica često veličine dlana. Ovakav oblik krvarenja zovemo menorrhagia.

Menometrorrhagia obilježava termin obilnog i produljenog krvarenja kada osim obima ono traje i dulje od 7 dana. Oba navedena stanja vrlo često su uzrokovana brojnim ginekološkim i neginekološkim organskim promjenama, najčešće se u pozadini nalaze promjene maternice (adenomioza, miomi, popraćene funkcionalnim cistama jajnika), također ne smiju se smesti s uma i promjene u funkciji štitnjače, dijabetes, brojne hematološke bolesti i/ili korištenje brojnih lijekova.

U žena koje su korisnice kontraceptivnih hormonskih pripravka (oralni kontraceptivi, hormonski naljepci, hormonski vaginalni prsten, hormonska spirala) dinamika krvarenja značajno je oskudnija i kraća u odnosu na razdoblje prije korištenja navedenih sredstava.

U žena koje koriste mehaničku spiralnu krvarenje je često dulje i obilnije prije njezina korištenja. Ciklički menstruiramo između svakih 23-35 dana što se smatra urednim menstrualnim ciklusom. Prosječan ciklus u mlađim žena traje 30-33 dana u četrdesetogodišnjakinja dinamika ciklusa je nešto kraća između 24-26 dana.

Ciklus uvijek brojimo od 1. dana krvarenja.

Na dinamiku ciklusa ne samo da utječe životna dob, već i brojni drugi čimbenici – način života, stres, tjelesna aktivnost, tjelesna težina, životne navike i prehrana. Žene s manjom tjelesnom težinom ili sportašice gdje je izraženija mišićna masa na uštrb potkožnog masnog tkiva vrlo često imaju produženi menstrualni ciklusa i do 40-tak dana.

Za urednu funkciju našeg menstrualnog ciklusa izuzetno je važno masno tkivo u količini od 13-16% u našem tijelu, jer upravo se u masti generira manje vrijedan ženski hormon estron kao ključni kotačić u regularnosti našeg ciklusa.

Ujedno pretilost može iz istog razloga dovesti do neregularnosti u duljini menstrualnog ciklusa, najčešće do produljenog izostanka cikličkog krvarenja uz izostanak ovulacije i otežanog začeća.

Dinamika suvremenog načina života uz brojne stresne situacije utječu posredno na dinamiku ciklusa, hormoni stresa u svojoj su osnovi slični spolnim hormonima i sa svojim signalima mogu utjecati na centralni generator u našem mozgu (hipofiza) i dovesti do poremećaja našeg ciklusa.

Poznato je da žene sklone pretjeranoj konzumaciji alkohola imaju kraće menstrualne cikluse jer razgradnja alkohola u jetri dovodi do potrošnje bjelančevine koja služi kao nosač hormona što u konačnici dovodi do skraćenja ciklusa.

Brojne žene pate od PMS-a (predmenstrualni menstrualni sindrom) koji može imati varijabilnost pojavnosti uz povremeno toliko naglašenu sliku da dovodi žene u stanje posvemašnje psihofizičke nemoći. Osim naravno organskog uzroka u pozadini moraju se isključiti i psihološki aspekti samoga problema (konflikti s radnom ili obiteljskom okolinom, nemogućnost začeća, neodgovarajući emocionalni odgovor od partera).

Velik broj žena, ako ne razviju emocionalni aspekt PMS-a, pate od brojnih fizičkih znakova – osjećaja nadutosti, natečenosti, prirasta težine osjeća zadržavanja tekućine, bolnosti i otežanosti dojki, otežanog defeciranja, uz bolnost u mišićima, zglobovima uz nesanicu i povremeno lupanje srca.

Uz brojne navedene fizičke probleme žene razvijaju spektar emocionalnih problema koje racionalnim rječnikom ne mogu objasniti – od tuge, žalovanja, neraspoloženost, do depresije. Izražena depresija uz razdražljivost i napetost te sveukupnu psihofizičku razdražljivost poznati su pod imenom pred-menstrualnim disforičnim poremećajem (ili kasnim – lutealnim disforičnim poremećajem) koji se javlja u 3-8% žena.

Terapijska dobrobit je postignuta primjenom hormonski kontraceptivnih sredstava u svim formama (oralna primjena, maternični uložak koji luči hormone, silikonski vaginalni prsten koji otpušta hormone, naljepak koji otpušta hormone ) te primjenom nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Promjenom pojedinih životnih navika poput pojačanog režima tjelovježbe, izbacivanja komercijalne hrane iz prehrane uz smanjenje unosa alkohola, nikotina, mliječnih proizvoda te povećanim unosom svježeg povrća, voća i cjelovitih žitarica, hrana bogatija ribom može doprinijeti u prevladaju teškoća koje se razvijaju tijekom PMS-a.

Nakon što smo detaljno obradili pojam menstruacije, htjela bih se osvrnuti na jedan od higijenskim proizvoda koje možete koristiti tijekom krvarenja, a to su menstrualne čašice. Pojam menstrualnih čašica poznat je dugi niz godina, prva ideja nastala je još u prvoj polovici prošlog stoljeća, a njezina revitalizacija nastala je 1987. godine.

Tehnološki napredak omogućio je korištenje silikona kod proizvodnje menstrualnih čašica, kao što su čašice branda Intimina, a upotreba takve čašice može značajno olakšati dnevni ritam žene. Iznimno je dobro prihvaćena u žena s obilnijim krvarenjima koje su radno dinamične i aktivne (npr. plesačice, sportašice …), ili u žena koje zbog prirode posla nisu u mogućnosti često mijenjati uloške prilikom obilnijih kravrenja.

Elasticitet silikonske čašice omogućuje njezinu podatnost i lakoću postavljanja u rodnicu. Rodnica je elastična mišićna cijev s virtualnim volumenom, vrlo adaptabilna, duljine do 12 cm, ovisno o broju vaginalnih poroda i broju trudnoća te biološkoj raznolikosti. Postavljanje menstrualne čašice relativno je jednostavno, zahtjeva opuštanje zdjeličnih mišića, potiskom palca i kažiprsta čašica se stisne i uvodi se potiskom u rodnicu u sjedećem ili ležećem položaju.

Povlačenjem prstiju iz rodnice dolazi do njezinog otvaranja, zidovi rodnice je podržavaju. Subjektivno korisnice nemaju osjećaja stranog predmeta u rodnici. Važno je odbrati veličinu čašice, svaka od njih volumenom može zaprimiti svu menstrualnu krv koja se stvara tijekom obilnijeg menstrualnog krvarenja.

Preporuka je zadržavanja čašice najviše do 12 sati, uputno bi bila njezina promjena svakih 6-8 sati, odnosno u 3 navrata dnevno. Održavanje njezine higijene kao i higijene vlastitog tijela je važno, sve s ciljem izbjegavanja nastajanja bakterijske upale s posljedičnim gram negativnim šokom. Redovitim mijenjanjem odnosno vađenjem menstrualne čašice (optimalno nakon 6-8 sati) održavamo pravilnu ravnotežu tijela.

Održavanje njezine higijene, jednostavno je: prije i nakon njezine primjene sterilizira se u kipućoj vodi (prokuhati kroz 2-3 minute) tijekom dnevne promjene ispiranje u mlakoj / vrućoj vodi je dostatno.

Prednosti primjene menstrualne čašice su velike: sloboda i nesputanost, lakoća sportske aktivnosti, ekološka dobrobit te u konačnici i financijska, ako se gleda dugoročno.

Piše: Prim.dr.sc. Ulla Marton, dr.med
spec. ginekologije i porodiljstva
Poliklinika za ginekologiju i porodiljstvo “dr. Marton”
A. Hebranga 20, Zagreb

Preuzeto sa: femina.hr

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije