Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

8 znakova da imate toksičnog prijatelja

Stalna prijateljska drama može biti iscrpljujuća.

Evo koji su znakovi i kako da se nosite sa tim.

Prevela: Anja Delić Redakcija

huffpost.com

Često govorimo o toksičnim vezama u kontekstu romantičnih odnosa. Ali naša prijateljstva mogu skrenuti i na ovu štetnu teritoriju.

Možda ste nekada bili uzbuđeni što ste vidjeli kako se ime određenog prijatelja pojavljuje na ekranu vašeg telefona. Sada imate osjećaj da tonete svaki put kada vam pošalju poruku. Nekada ste se radovali druženju sa njima. Sada vas pomisao na okupljanje ispunjava strahom.

U početku ste se oslanjali na njih kada vam je bila potrebna emocionalna podrška. Sada oklijevate da im se otvorite jer djeluju nezainteresovano i osuđujuće – ili još gore, jednostavno im ne možete više vjerovati.

Ako vam nešto od ovoga zvuči poznato, vrijeme je da procijenite da li je ovo prijateljstvo vrijedno rada ili bi bilo zdravije da ga napustite. Zamolili smo stručnjake da otkriju neke od znakova da je prijateljstvo postalo toksično. U nastavku objašnjavaju na šta treba obratiti pažnju i nude nekoliko savjeta kako da se nosite sa situacijom.

  1. U njihovoj blizini se ponašate kao gora verzija sebe.

Prijatelji kojima odlučimo da se okružimo trebalo bi da poboljšaju naše živote i podstaknu nas da rastemo kao ljudi. Ako otkrijete da vaš prijatelj izvlači ono najgore u vama, onda bi to mogao biti znak da je veza toksična.

Ako se kao rezultat vašeg prijateljstvanađete u ponašanju za kojim kasnije žalite, kao što je samodestruktivno, zlobno prema drugima ili angažovanje u nezakonitim ili nemoralnim aktivnostima, onda bi bilo najbolje da prekinete ovo toksično prijateljstvo.

  1. Emocionalno vas icrpljuju

Zdrava prijateljstva imaju osjećaj ravnoteže i reciproteta. Ne morate da vodite računa jer oboje osjećate da vraćate ono što ste uložili. Naravno, u prijateljstvu može biti sezona kada je jednoj osobi potrebno mnogo više nego što može da pruži jer se suočavaju sa gubitkom, zdravstvenim problemom ili drugom krizom. Ali kada su prijateljstva u velikoj mjeri iskrivljena, kada jedna osoba dugoročno uzima mnogo više nego što daje, to je druga priča.

“Otrovna prijateljstva prelaze granice i tonu u obrazac da uzimaju više energije nego što daju”, rekla je Sarah Spencer, bračna i porodična terapeutkinja iz Washingtona.

“Da li se osjećate kao da pomažete svom prijatelju više nego što oni pomažu sebi? Da li se osjećate kao njihov terapeut gdje emocionalna podrška ide samo u jednom pravcu? Da li te ovaj prijatelj podržava da održavaš svoje granica kako bi mogao da se brineš o sebi i da ne daješ iz svojih emocionalnih rezervi?”, upitala je ona. “Ovo su neka pitanja koja vam mogu pomoći da utvrdite da li je ova veza vrijedna energije ili nije.

  1. Prijateljstvo se čini transakcijsko.

Toksični prijatelji nemaju nikakvih problema da vas isišu emocionalno ili finansijski. Očekuju da kupite bilo koji proizvod koji trenutno prodajete. Imaju naviku da “zaborave novčanik” kada izađete da jede. A kada konačno učine nešto lijepo za vas, shvatite da je to samo zato što su već pronašli način na koji možete da uzvratite uslugu.

“Crvene zastavice uključuju uzastopne pokušaje da vam prodaju proizvode, čineći da se osjećate kao bankomat tako što ćete stalno tražiti novac ili pažljivo pratiti usluge”, rekao je klinički psiholog sa Univerziteta u Bostonu Ellen Hendriksen.

  1. Otkrivaju informacije za koje ste tražili da ih ne dijele.

Povjeravate se ovoj osobi, samo da bi otkrili da su privatne informacije koje ste podjelili sa njom – i posebno ih zamolili da ih ne otkrivaju – sada poznati drugim prijateljima sa kojima nikada niste o tome razgovarali. Ako se to dogodi jednom, možete to pripisati pogrešnoj komunikaciji ili jednokratnoj grešci. Ali ako to postane obrazac, to može biti indikacija da je u igri toksična dinamika.

“Kada prijatelj govori informacije koje su bile namijenjene samo njihovim ušima, to je znak da oni zaista ili nisu razumijeli povjerljivu prirodu podijeljenih informacija, ne poštuju vas ili dijele ove informacije u sopstvenu korist”, rekla je Suzanne Degges-White, profesorka na odjeljenju za savjetovanje i visoko obrazovanje na Univerzitetu Illinois.

  1. Ne podržavaju vaše romantične veze

Ako ste u zdravoj romantičnoj vezi, očekivali biste da vam prijatelji pružaju podršku – a ne da potajno pokušavaju da to sabotiraju ili da vas razdvoje. Kada dođe do problema sa vašim partnerom, pravi prijatelj će ponuditi saosjećajno uho za vaše brige, ali će ipak podstaći pomirenje na kraju dana. Toksičan prijatelj to može iskoristiti kao priliku da vas još više udalji od partnera.

“Pravi prijatelj želi da vas vidi kako napredujete u srećnoj vezi”, rekla je Northey. “Toksični prijatelj, sa druge strane, može da rasplamsa vatru dok ste ljuti, podstičući vaše negativne misli i osjećanja da eskaliraju i izdrže. Toksičan prijatelj može čak podstaći ponašanje koje šteti vašoj vezi.”

  1. Ne osjećate se kao da možete da kažete šta mislite, pa hodate kao po jajima oko njih.

Toksičan prijatelj može iskoristiti taktiku manipulacije da bi bilo po njegovom – uključujući osjećaj krivice, izigravanje žrtve, minimiziranje vaših osjećanja ili ispadi bijesa kada se ne slažete sa njima.

Uvijek se plašite da ih ne bi potakli na ovakvo ponašanje, pa počinje da hodate po jajima oko svog prijatelja. Nakon nekog vremena, postaje teško reći da li su oni problem ili vi.

  1. Ne vjerujete im više

Povjerenje je kamen temeljac svake zdrave veze. Bez toga, prijateljstvo ne može opstati. Možda vas je ova osoba ranije opekla tako što je lagala, okretala vam leđa kada ste prolazili kroz težak period ili loše pričala o vama zajedničkim prijateljima. Pokušali ste da idete naprijed, ali oni vam stalno daju razloge da budete oprezni.

“Ako ste vidjeli jasne dokaze da vas je vaš prijatelj na neki način izdao i stoga shvatate da oni nemaju na umu vaš najbolji interes, bilo da vas ogovaraju iza leđa da bi izgledali loše, lažu vas ili druge da ispune svoje interese, kradu od vas ili vam na bilo koji način nanose štetu, trebalo bi da vam bude jasno da ovoj osobi ne možete vjerovati”, rekao je Hojjat.

  1. Vi ste taj koji ulaže sav trud

Za održavanje prijateljstava je potreban rad – a sa ovim prijateljem, ti si taj koji radiš sav lavovski dio toga. Ako prestanete da se javljate njima ili da ih zovete da se druže, prijateljstvo bi se raspalo.

“Uzmite u obzir da li pokrećete sve planove i ako ste odgovorni da ih promijenite tako da odgovaraju raspoloženju i impulsima vašeg prijatelja”, rekla je Hendriksen. “Ako obavljate sav posao u vezi, vi ste zaposlenik, a ne prijatelj”. “Vrijeme je za štrajk”, dodala je ona.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije