LjudiMedicinanajnovijeRadoznala Lola

Nadriljekari u estetskoj medicini ili tanka je nit između ljepotice i zvijeri

Hijaluronski fileri, mezoterapija, niti (PDO I PCL), PRP, hemijski pilinzi, njega kože, biorevitalizacija, laseri… Ovo su termini o kojima gotovo svakoga dana slušamo mnogo, znamo veoma malo, a probali bismo sve.

Piše: Mirela Savić   Redakcija

Gdje su granice između  nadrealnih želja da smo uvijek mladoliki i realnih mogućnosti da obagatimo život sa više samopouzdanja? Ako odgovor na ovo pitanje potražimo od nestručnih lica koje marketinška industrija predstavlja čarobnjacima, posljedice mogu biti katastrofalne.

Zato je važno na akademskom nivou se baviti estetskom medicinom kao „živom naukom“ koja raste i razvija se na dnevnom nivou.

Idealna platforma za razmenu novih saznanja, iskustava, unapređivanje vještina su kontinuirani sastanci stručnjaka. Tako je treći po redu internacionalni kongres u oblasti estetske i antiejdžing medicine pod nazivom “Science of aesthetic”, u organizaciji Udruženja interdisciplinarne estetske i antiejdžing medicine Srbije (SESIAM), u Beogradu prošlog mjeseca okupio više od 30 predavača iz Amerike, Velike Britanije, Izreala, Rumunije, Srbija i BiH,  oko 500 učesnika sa članovma Upravnog i Izvršnog odbora, kao i preko 40 izlagača. Među učesnicima je bila i dr Alma Prtina, specijalista dermatologije, u ime Klinike FizioDerm centar iz Banjaluke.

Po ugledu na najveće svjetske kongrese, poput onih u Parizu, Monaku i Majamiju, u srbijanskoj prijestonici okupljeni su najveći stručnjaci u oblasti estetske i antiejdžing medicine. Ovo je prvi kongres te vrste u regionu. Velika je čast i zadovoljstvo biti u izvršnom odboru vodećeg udruženja SESIA.  – kaže za Lolu dr Alma Prtina, uz naglašenu ocjenu da svako novo usvojeno znanje rado dijeli sa pacijentima koji dolaze, ne samo iz Banjaluke, već iz svih dijelova BiH i regiona.

U brorbi protiv nadriljekarstva pacijenti su ključni. Savjetujem da uvijek dobro provjere kome povjeravaju svoje lice i tijelo, i da uvijek traže potvrdu o materijalima sa kojima se radi intervencija. Nadriljekarstvo je u ekspanziji, a broj žrtava se rapidno povećava. – upozorava dr Alma Prtina.

Naglašava potrebu da među stručnjacima vlada duh zajedništva, nikako osećaj konkurencije.

Svi treba da smo jedni drugima podrška. Važno je da znamo kako da pristupimo individualno svakom pacijentu i ukoliko nismo u mogućnosti da uradimo određenu procedure ili tretman, da znamo kod kog kolege možemo da ga uputimo. – zaključuje sagovornica Lole, uz naglašenu ocjenu da je tanka je nit između ljepotice i zvijeri.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije