Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Kako popraviti brak nakon afere: važni koraci koji vam mogu pomoći

Poslije afere, partneri mogu ponovo izgraditi povjerenje, pronaći ljubav i ponovo izgraditi brak.

Prevela: Anja Delić Redakcija

psychologytoday.com

Poslije afere, partneri mogu ponovo izgraditi povjerenje, pronaći ljubav i ponovo izgraditi brak.

Prečesto smo svjedoci razvoda zbog afere, kako od strane parova u javnosti, tako i brakova prijatelja i poznanika. Autsajderi se često osjećaju prinuđenim da osude, opravdaju i raspravljaju o pitanju: Može li brak preživjeti aferu?

Činjenica je da, bez obzira na to šta svijet misli, samo par može odlučiti da li njihov brak može opstati.

Ako oba partnera žele da se ponovo posvete vezi i imaju hrabrosti da vjeruju i ponovo zapale svoju ljubav, oni mogu ponovo da izgrade svoj brak.

Teški počeci su razumljivi

Ponovo izgraditi nešto zvuči dobro, ali u početku nije lako. Često niko nije siguran ni u šta osim u želju da bol “nestane”. Emocionalno, destruktivna osjećanja, bijesa, izdaje, krivice i srama ne nestaju tek tako.

Ponekad postoji želja da ih zakopamo i ponovo se povežemo kao da se ništa nije dogodilo.

Ponekad postoji pritisak od vanjskog svijeta da se nešto uradi ili ne uradi.

Zanimljivo je koliko će se ljudi, koji govore da se prevara ne oprašta, boriti za sopstveni brak kada se nađu u sličnoj situaciji.

S obzirom na unutrašnje i spoljašnje pritiske, par nakon afere treba sebi da dozvoli vrijeme da se izliječi i popravi na svoj način.

Važni koraci naprijed ka iscjeljenju i popravci

Izvinjenje

Izvinjenje je verbalno, ponekad pismeno, izražavanje krivice koja predstavlja kajanje ili tugu zbog toga što ste povrijedili nekog drugog. Nakon afere, izvinjenje je način da se svjedoči o bolu izdaje koju je jedan partner izazvao drugom.

Izvinjenje nije automatski “karta za oproštaj”. To nije predgovor o krivici, izgovorima ili osveti. Pravo izvinjenje nakon afere šalje poruku da bez obzira na razlog, kršenje bračne veze nikada nije odgovor.

Izvinjenje je neophodno jer priznaje bol koja je nanesena i započinje obnovu sigurnosti i zajedničkih vrijednosti između partnera – obećava promjenu.

Oproštaj

Da bi par mogao da nastavi dalje, mora postojati iskreno izvinjenje i spremnost da se oprosti. Na mnogo načina, ovo je zajedničko putovanje koje podrazumijeva vjeru u iskreno kajanje drugog i spremnost i sposobnost da se promijeni – ponekad je to skok koji je vrijedan preduzeti.

Literatura o nevjerstvu naglašava da je u popravljanju braka oproštaj proces koji traje, a ne jedan zaseban događaj.

Kao takvo, opraštanje često uključuju cikluse nepovjerenja, straha i srama. Kao i svaka druga trauma, za nevjerstvo je potrebno vrijeme i razumijevanje da se izliječi.

Empatija prema položaju drugog u ovim trenucima može biti najmoćniji način podrške procesu opraštanja: “Čujem te”. “Razumijem da ti je žao.” “Žao mi je i ne mogu da te krivim što ti je potrebno više vremena da mi opet vjeruješ.”

Fleksibilnost suočavanja

Koncept fleksibilnosti suočavanja potiče iz istraživanja George Bonanno i njegovih kolega koji smatraju da otpornost na traumu nije rezultat jednog načina nošenja sa situacijom, već sposobnost da se bude fleksibilan i koriste različiti načini suočavanja.

Poslije traume, što uključuje i nevjerstvo, često su me pitali “Da li preboliš to ili samo nastaviš sa tim?”

Odgovor je da radite oboje.

Ako se nikada ne osvrnete kako biste osjetili i suočili se sa raskidom braka koji ne možete popraviti, i ako se nikada ne radujete da preduzmete korake zajedno u nadi da ćete popraviti stvari, onda nećte pronaći put do obnovljene ljubavi.

Ponovno uspostavljanje povjerenja

Sastavni dio izvinjenja, oproštaja i procesa liječenja nevjerstva je ponovno uspostavljanje povjerenja. Pošto je istina o vezi kompromitovana ćutanjem i lažima, istina sada mora da se izrazi.

Od početka procesa zarastanja i kako se izliječenje odvija, izdani partner treba da zna priču o aferi. Oni moraju da shvate svoju stvarnost i da stvore svoju percepciju onoga što se dogodilo. Moraju da znaju ko je njihov partner, ko je bila “druga osoba”, kako se ta veza završila i ko je sada njihov partner.

Iako zahtjev za više informacija može doći u različitim vremenima, pojašnjenje je važno. Može biti potrebno mnogo zahtjeva i potrebe za datumima i detaljima.

Međutim, razjašnjenje je drugačije od beskonačnog razmišljanja, opsjednutosti ili ispitivanja partnera koji je izdao. Ne želite da aferu učinite važnijom od braka koji pokušavate da popravite!

Uzajamno preispitivanje

Ono što gradi povjerenje koje omogućava oporavak i izliječenje veze jeste iskreno, bez krivice, ispitivanje stanja veze prije afere. Ovo ne znači odobravanje izdaje.

To je iskrena samorefleksija svakog partnera i međusobna razmijena onoga što je svaki dao i dobio u vezi. Sa kojim problemima se svako suočavao? Koja pitanja su bila ignorisana? Kakve će želje i potrebe imati svaki partner u ovom novopopravljenom braku? Nevjerstvo nije izgovor za afere; to je realnost koju treba uzeti u obzir u procesu popravke.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije