Da li ste znalinajnovijePraktična LolaRadoznala Lola

Prijevremena ejakulacija: Kako učiniti da ljubav traje duže?

Nismo savršeni.

Naša tijela nisu savršena.

Prevela: Anja Delić Redakcija

sexpert.com

I mislim da je grijeh što toliko muškaraca osjeća sramotu i što se osjeća odbijeno zbog prerane ejakulacije, jer završe kada zabava tek počinje.

Ali, to ne mora da uništi vašu vezu. Čitajte dalje da biste saznali kako možete naučiti da kontrolišete prijevremenu ejakulaciju.

Šta je prijevremena ejakulacija?

Prijevremena ejakulacija, takođe nazvana rana ejakulacija, brza ejakulacija, brzi vrhunac je kada muškarac dođe do vrhunca nekontrolisano mnogo ranije nego što želi tokom seksualnog odnosa (u roku od 15 sekundi do dva minuta).

Prijevremena ejakulacija ne treba da vas brine ako se dešava rijetko, ali veoma često postaje pravi problem ako se dešava redovno, i jedna je od najčešćih muških seksualnih disfunkcija koja se javlja kod otprilike 30% muškaraca. To je problem jer je povezan za niže seksualno zadovoljstvo u vezama.

Prijevremena ejakulacija uzrokuje probleme u vezi

I muškarci i žene koji često doživljavaju preranu ejakulaciju u svojoj ljubavnoj vezi, prijavljuju više seksualnih problema, uključujući nemogućnost orgazma kod žena, dubok osjećaj nezadovoljstva za oba partnera, kao i uznemirenost i “osjećaj da nešto nedostaje u vezi”. To dovodi do nižeg nivoa intimnosti, ljutnje i razdražljivosti, kao i sukoba u vezi, što može stvoriti duboki raskol u ljubavnoj vezi. Ali, tu je pomoć! Naučite kako da izgradite više seksualne intimnosti u svom ljubavnom životu i slijedite ove savjete da biste naučili kako da se nosite sa PE u nastavku.

Uzroci i lijekovi za prijevremenu ejakulaciju

Prema brojnim studijama, uzrok PE može imati i biološke i psihološke faktore, uključujući nedostatak serotonina u mozgu, godine, depresiju, krivicu ili stres i anksioznost zbog performansi, istoriju seksualne represije, učestalost seksa ili masturbacije, problemi sa samopouzdanjem i problemi u vašoj vezi. Međutim, PE se može izliječiti nizom tretmana uključujući seksualno savjetovanje, tehnike odlaganja i lijekove.

Vježbe za vaš penis takođe mogu pomoći, povlačenjem i istezanjem ligamenata i tkiva penisa, tehnikom stiskanja, tehnikom pokretanja i zaustavljanja i upotrebom prstenova za penis ili medicinski dizajniranih “kontrolnih” uređaja.

Foto: Canva

Anksioznost zbog performansi može izazvati prijevremenu ejakulaciju

Teško je obuzdati svoje uzbuđenje kada je seksualna hemija između vas i novog partnera jaka ili ako postoji mnogo seksualne napetosti i iščekivanja koje se gomilalo danima ili nedjeljama.

Rješenje: Obavite kontrolisanu masturbaciju nekoliko dana prije velikog događaja. Odvojite vrijeme da vizualizujete šta biste željeli da se dogodi kada ste sa svojim partnerom do svakog detalja, od predigre do vrhunca.

Masturbirajte na mračnom, tihom i opuštajućem mjestu. Isključite TV, posebno ako je pornografija na kanalu. Ako volite muziku, neka bude spora i tiha u pozadini.

Usporite sa masturbacijom

Često do preuranjene ejakulacije dolazi zbog prebrze masturbacije. Mnogi muškarci su stekli ovu naviku tokom mnogo godina pokušavajući da dođu do vrhunca što prije, prije nego što mama, cimer ili djeca uđu u sobu.

Pronađite vrijeme i mjesto kada možete da se provedete sami. Nabavite ključ za vrata spavaće sobe ako nemate. Ako živite sa drugim ljudima u svojoj kući, recite im da vam treba kratak san i da ne želite da vas uznemiravaju. Slijedite gorenavedene savjete za masturbaciju.

Neka vam se partner pridruži

Identifikujte okidače zbog koji dolazite do vrhunca prebrzo i razgovarajte o njima sa svojim partnerom prije seksa. Ako osjećate potrebu da imate orgazam, recite svom partneru da stane, uspori ili uradi nešto drugo. Uključite neke tehnike predigre koje nisu fokusirane na snošaj ili izbjegavajte kontakt sa penisom. Ovo će zahtjevati malo vježbe, ali vremenom ćete se prilagoditi novom ritmu i pronaći neke druge zabavne stvari koje ćete moći unijeti u svoju rutinu.

Kondomi za produženi užitak

Ako nosite kondome, između ostalog, postoje vrste sa benzokainom, koje produžavaju užitak.

Ako ne želite kondom sa benzokainom, nosite deblji kondom da biste obuzdali preosjetljiv penis. Obično su označeni kao “dodatna snaga”. Nikada nemojte koristiti dva kondoma da biste nadoknadili razliku. To nije vrsta trenja koju želite u svom seksualnom iskustvu.

Razgovarajte sa svojim ljekarom

Ako nijedan od ovih savjeta ne funkcioniše, razgovarajte sa svojim ljekarom. On ili ona će možda moći da identifikuju problem koji se može izliječiti i koji ometa kvalitet vaše erekcije. Takođe, postoje neke indikacije da vještačko uzimanje serotonina u antidepresivima kao što su Prozac ili Zoloft mogu koristiti za liječenje prijevremene ejakulacije.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije