Ljudski odnosinajnovijePorodicaŽivot

10 stvari koje naučite kada vas odgaja snažna majka

Da li ste vi naučili ove lekcije od svoje majke?

Prevela: Anja Delić Redakcija

thoughtcatalog.com

 

  1. Naučite važnost nezavisnosti. Ne treba vam muškarac da vas spasi ili bilo ko da se brine o vama, na primjeru učite da ste sposobni da živite ispunjen i srećan život bez potrebe da ga dijelite sa nekim drugim. Naučite da možete da izgradite dom, odgajate djecu, kuvate i perete suđe dok imate uspješnu karijeru. U principu, naučite kako da budete super žena.

 

  1. Naučite značenje bezuslovne ljubavi. Vidjeli ste kako vaša mama žrtvuje svoje vrijeme, zdravlje i mladost za vas i vašu braću i sestre, ali se nikada nije žalila ili likovala koliko pati ili radi. Uvijek je imala osmijeh na licu i radosno davala uvijek više od sebe. Naučila vas je kako izgleda nesebična i bezuslovna ljubav, a vi znate da tu ljubav nećete moći pronaći nigdje drugdje.

 

  1. Naučite kako da volite sebe. Naučite kako da se udaljite od stvari koje vam nisu suđene, naučite kako da nastavite i kada je cijeli svijet protiv vas i naučite kako da vjerujete u sebe kada svi sumnjaju u vas. Naučite da vas loše ocjene, slomljena srca i neuspjesi ne definišu; ono što vas definiše je kako se dižete poslije svakog neuspjeha i koliko se naporno borite za život koji želite.

 

  1. Naučite da možete biti i snažni i nježni. Snažne majke su obično veoma osjetljive, samo to bolje sakrivaju, ali vidjeli ste svoju majku kako tiho plače zbog vašeg bola, ili kako ostaje budna cijele noći i brine o vama kada ste bili bolesni, ili kada noćima nije mogla da spava jer vas nešto muči. Način na koji vas grli kada ste tužni pokazuje veliko saosjećanje i nježnost.

 

  1. Naučite da nije lako biti žena. Saznaćete da će vaše mišljenje biti omalovažavano, da će vas olako shvatiti kada ste ozbiljni, ali ćete takođe naučiti da možete da se izdvojite u gomili i natjerate sve da slušaju vaš glas i prihvate vaše ideje. Naučite da ono što vas ne ubije čini jačim.

 

  1. Naučite da nikada ne gledate unazad. Naučite da otpustite sve “šta ako” i “moglo je biti”. Naučite da ne gledate unazad i pitate se zašto se život okrenuo naglavačke. Samo nastavite da gledate naprijed i dozvolite prošlosti da se iskupi. Naučite da sve što se dogodilo vas je dovelo tamo gdje pripadate, čak i ako to nije ništa što ste ikada poželjeli.

 

  1. Naučite važnost strpljenja i vjere. Proći će oluje i sutra je novi dan. Naučite da budete strpljivi sa životom, strpljivi sa vremenom, strpljivi sa uspijehom i strpljivi sa problemima. Naučite da je strpljenja snaga.

 

  1. Naučite kako da stvorite svoju sreću. Možete pronaći sreću u teškom životu. I dalje možete biti srećni čak i ako nosite težinu svijeta na svojim ramenima. Mama me je naučila da uvijek mogu da nađem nešto čemu se smijem, sve što treba da uradim je da pogledam bolje.

 

  1. Naučiš da ona i dalje zna više o ljubavi od tebe. Čak i kada ste generacijama razdvojeni, čak i ako vam nisu dragi njeni ljubavni izbori, ako ona nekoga ne odobrava, bolje je da je saslušate. Ona zna šta govori; štaviše, ona ne želi da vidi da ti srce slome. Koliko god mrzili da priznamo, svaki put je bila u pravu.

 

  1. Naučite kako da budete dobra majka. Odgajala vas je majka koja vam je pokazala kako da se zaista brinete o porodici, koja vam je pokazala koliko se naporan rad isplati koja vam je pokazala da nekoga možete bezuslovno voljeti. Pokazala ti je kako da budeš zaštitnički nastrojena, puna ljubavi, ljubazna, saosjećajna, jaka i otporna. Ona je vodila svojim primjerom, a znali vi to ili ne, korak po korak idete njenim stopama.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije