Ljudski odnosinajnovijePorodicaŽivot

5 znakova da imate toksičnog roditelja kao odrasla osoba (i kako se nositi sa tim)

Čak i u odraslom periodu, žudimo za ljubavlju i odobravanjem naše mame i tate.

Toksičan roditelj će to iskoristiti.

Prevela: Anja Delić Redakcija

huffpost.com

Kada odrastate sa toksičnim roditeljem, mogu trebati godine – čak i decenije – da prepoznate koliko je odnos zapravo bio disfunkcionalan.

To može biti zato što se njihovo loše ponašanje tokom vremena normalizovalo ili zato što ste gajili nadu da će se vaš roditelj promijeniti i da će odnos biti spašen.

Važno je napomenuti da čak ni najzdraviji odnosi nisu imuni na periode napetosti ili neslaganja – i vaš odnos sa roditeljima nije izuzetak, bez obzira koliko godina imate.

“Odrasla djeca donose odluke koje se razlikuju od onih koje su njihovi roditelji pravili u svim oblastima života, a neki sukobi su neizbježni”, rekla je Peg Streep, autorka knjige Daughter Detox: Recovering from an Unloving Mother and Reclaiming Your Life. “Ali zato je način na koji se riješavaju sukobi i neslaganja ono što razlikuje napetost od toksičnosti.”

Ova toksična dinamika između roditelja i djeteta se ne pojavljuje preko noći; često postoji istorija egocentričnog, kontrolisanog, prebacivanja krivice, previše kritičnog ili zanemarujućeg ponašanja.

Roditelji sa visokim narcisoidnim osobinama ili koji kontrolišu ili su borbeni nastaviće da se ponašaju kao i uvijek, uprkos odrasloj dobi djeteta.

Ovo su neki znaci da možda imate posla sa toksičnim roditeljem kao odrasla osoba.

  1. Oni manipulišu vama da bi bilo po njihovom.

“Iako možda donosite ispravne odluke za sebe, vaši roditelji čine da se osjećate kao da su vaše odluke na neki način štetne za njih i prijete da će vam uskratiti ljubav ili vezu ako idete protiv onoga što oni žele”, rekla je licencirana savjetnica za mentalno zdravlje Justine Carino.

Ako odbijete da ih umirite, prijetnje će se samo nastaviti.

“Pošto vas više ne mogu staviti u kaznu, roditelji mogu da iskoriste moguće otuđenje ili da izbace odraslo dijete iz njihovog nasljedstva ako ono ne poštuje njihove naredbe”, rekla je Streep.

  1. Omalovažavaju vaša osjećanja, često vas optužujući da ste “previše osjetljivi”.

Kada pokušate da svom toksičnom roditelju izrazite svoju povrijeđenost ili razočaranje u vezi sa situacijom, oni brzo odbace ili umanje vaša osjećanja, zbog čega stalno preispitujete sopstvenu percepciju.  Drugim riječima, oni vas “prave ludim”.

“Često se osjećate emocionalno iscrpljenim od njih i imate mnogo osjećaja sumnje u sebe nakon razgovora sa njima.”, rekla je Carino.

  1. Ako se ne slažete sa njima, oni kažu da se ponašate bezobrazno.

Sa toksičnim roditeljima, to je njihov način ili nijedan. Nema mjesta za zdravu diskusiju ili kompromis. Čak i kao odrasla osoba, vaše mišljenje izgleda da nema nikakvu težinu.

“Roditelj koji prihvata crno-bijeli autoritarni stil roditeljstva vjeruje da postoji samo jedan odgovor i da je to njihov”, rekla je Streep. “Nedostatak diskusije vam daje samo jednu opciju – kapitulaciju – i, da, to je uvredljivo.”

  1. Stalno kritikuju ne samo vaše postupke i odluke, već i vaš karakter.

Mnogi roditelji imaju tendenciju da ubacuju i dijele neželjene – ali često dobronamjerne – komentare o svemu, od vaše odjeće preko posla do kuće do vašeg romantičnog parntera. Te primjedbe mogu biti u najmanju ruku frustrirajuće, ali to ne znači da su nužno toksične.

Toksični roditelji kritikuju ne samo ono što radite, već i ko ste.

“Umjesto da ističu radnju ili odluku koju roditelj ne odobrava, majka ili otac se fokusiraju na ono što nije u redu sa vama – kako ste previše osjetljivi ili previše glupo ili šta god drugo može da mu padne na pamet”, rekla je Streep. “Ovo ima za cilj da vas potkopa, da sumnjate u sebe ili krivite sebe.

  1. Krive vas za svoje probleme i emocije.

Umjesto da preuzmu odgovornost za svoja djela i da vam daju izvinjenje za njih, toksični roditelji će prebaciti krivicu na vas. Reći će vam da su njihovi problemi u vezi ili finansijski problemi nekako vaša krivica.

Čak i njihove negativne emocije postaju vaša odgovornost. Reći će da se ne bi toliko naljutili da niste uradili nešto.

“Tvoj roditelj kaže nešto uvredljivo i ti se oporaviš, a on ili ona kaže: ‘Da nisi tako osjetljiv, ne bismo imali svu ovu dramu”, rekla je Streep. “Ili roditelj vrišti i kaže: ‘Da si me uopšte slušao, ne bih morao da vičem.”

Kako se nositi sa toksičnim roditeljem

Jedna ključna tačka koju treba imati na umu kada imate posla sa emocionalno nezdravim roditeljem: “Prepoznajte da ste vi jedina osoba koju možete promijeniti”, rekla je Streep. S tim u vezi, vaši stručnjaci nude nekoliko savjeta kako da se nosite sa toksičnim roditeljem.

Postavite granice.

 Razmislite šta želite da te granice budu, a zatim ih jasno saopštite roditelju. To nije lako učiniti, ali će vremenom postati lakše, rekla je Carino.

“Može biti od pomoći razgovarati o granicama u vrijeme kada ste oboje mirni i udaljeni od situacije koja se riješava”, dodala je ona. “Biti čvrst i dosljedan je suštinski dio održavanja granica.”

Ograničite kontakt sa svojim roditeljem, ako je potrebno.

Ako se vaše granice ne poštuju, razmislite o smanjenju kontakta sa svojim roditeljem. To bi za sada moglo značiti komunikaciju samo putem e-maila ili kratkih telefonskih poziva.

“Roditelji se ne mijenjaju iznenada i ne postaju automatski zdravi”, rekla je psihologinja Chivonna Childs. “Možda ćete morati da se distancirate od njih da biste se oporavili, a to može biti teška pilula za progutati.”

Znajte da negativne reakcije vaših roditelja nisu znak da ste uradili nešto pogrešno.

“Ljudi ponekad napadaju, kritikuju i ignorišu ne zato što radimo nešto pogrešno, već zato što su uznemireni što radimo nešto kako treba”, rekla je Malkin.

Mnogo roditeljske toksičnosti potiče od narcističkih osobina. Narcisi su toliko vođeni da se osjećaju posebno da zavide na talentima i uvidima drugih ljudi.

“Ovo znači da će ignorisati, napasti ili odbaciti bez obzira na to koliko sjajan posao radite”, rekla je Malkin. “U stvari, veća je vjerovatnoća da će potkopati vaše uspjehe.”

Razgovarajte sa terapeutom.

Najbolja strategija za navigaciju ovim nezgodnim terenom, rekla je Streep, je rad sa nadarenim terapeutom.

Carino je podvukla važnost dobijanja savjeta za pronalaženje zdravih načina da se nosite sa toksičnim roditeljem.

“Rad na porodici kao odrasla osoba ne samo da vam može pomoći u vašem odnosu sa roditeljima, već vam može pomoći da razumijete određene orbasce koje igrate u svojim romantičnim vezama i prijateljstvima zbog dinamike iz vašeg djetinjstva”, rekla je ona.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije