Ljudski odnosinajnovijePorodicaŽivot

10 apsolutnih besmislica koje moraju da slušaju mlade mame

Roditeljstvo je škakljiva tema.

Svi imaju svoje mišljenje, a najglasniji su oni koji nemaju decu.

To su najbolji roditelji.

Redakcija

zelenaucionica.com

Ali njih ne osuđujem. I ja sam bila sjajan roditelj dok nisam dobila svoje dete. Pokvarila je sve moje planove kakva ću biti majka.

Da se vratimo na različta mišljenja. To nije problem samo po sebi, taman posla da svi isto razmišljamo. Ali je kod roditeljstva problem to što, iz nekog razloga, svi imaju nezadrživ poriv da svoj stav nametnu celom svetu. Počev od toga kako ćete hraniti dete, ko će ga čuvati, gde će spavati, pa do izbora vrtića i škole.

S prvim detetom sam dobila toliko saveta da sam mislila da će mi glava eksplodirati. Da ne budem nezahvalna veštica, bilo je tu i korisnih informacija koje su mi mnogo pomogle, ali prednjače one zbog kojih sam se samo ljubazno smeškala, a u sebi prevrtala očima. Posebno bih izdvojila 10 stvari koje bih volela da niko nijednoj majci ne savetuje:

#10 — “Ne možeš da zatrudniš dok dojiš.” Hm, kakva je onda ovo lopta ispod moje majice?

#9 — “Šta, beba se budi noću? Pa ubaci malo plazme u mleko, da bolje spava.” Hvala na savetu, ali, moje tromesečno dete dobija sve što mu je potrebno kroz moje mleko. A kad odlučim da joj uvedem čvrstu hranu, to sigurno neće biti keks.

#8 — “S drugim detetom će biti lako.” Ovo ne bih još da komentarišem, ali sam sigurna da mi neće biti lakše s bebom dok druga trči oko mene i traži ukradenu pažnju!

#7 — “Dete mora da ide u vrtić čim napuni godinu dana, društvo vršnjaka mu je neophodno.” Nije. Socijalizacija, ona važna za razvoj, počinje od navršene 3. godine. Pre toga, iako se vama možda čini drugačije, deci su sasvim dovoljni roditelji ili neko drugi ko o njima brine s puno ljubavi i pažnje. Što ne znači da će ih vrtić na bilo koji način “oštetiti.” i tu dolazimo do stavke broj 6.

#6 — “Vrtić? Ja svoje dete ne bih dala tamo ni po koju cenu.”Jeste, to je stvarno grozno mesto. Čula sam čak da ih uče pesmice, da crtaju, da sami jedu i obuku se, prave im frizure i teraju ih da se igraju bojicama i kolaž papirom! Užas jedan!

 

#5 — “Ne navikavaj ga na ruke i ne uzimaj ga kad plače, razmazićeš ga.” Moj omiljeni savet! Daleko bilo da detetu pokažem ljubav i razumevanje kad mu je najpotrebnije. Evo odlične priče na tu temu – Da, navikavaj ga na ruke.

 

#4 — “Kad beba spava, spavaj i ti.”Aha, važi. Onda ću da kuvam kad beba kuva, da peglam kad beba pegla i da jedem kad beba jede. Kako se toga ranije nisam setila!

#3 — “Ja sam svojoj deci davala zapržen pasulj ca 6 meseci i ništa im ne fali.” Uz ovo ćete obično čuti i „pušila sam celu trudnoću i dojenje, pa detetu ništa ne fali” i „pa vi ste odrasli bez tih sedišta za auto koje danas izmišljaju samo da bi uzeli pare” – od mama i svekrva, razume se. Ostaje vam da se osmehnete i kažete sebi da oni jednostavno nisu znali bolje.

#2 — “Ako budeš dojila duže od godinu dana, sin će ti biti mamina maza.” O ne! Svi koji imate sinove, prestanite odmah s dojenjem, ne želite valjda da vas sin mnogo voli kad odraste!?

#1 — “Moja deca su počela da idu na nošu sa (ovde upisati neki nebulozan uzrast, recimo 6 meseci). Sve što smo uradili je (ovde upisati neki genijalan pedagoški pristup).” Ovo obično čujem od brižnih majki kad vide moju dvogodišnju ćerku u pelenama.

Mi smo odlučili da ne dresiramo dete, već da ga učimo. To su različite stvari. I potpuno smo sigurni da neće u pelenama krenuti na fakultet. Dobro, skoro potpuno.

Preuzeto sa: zelenaucionica.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije