DogađajiKulturaLjudiMjestanajnovijePojavePorodicaŽivot

Jeziva ispovijest mlade porodilje po izlasku iz bolnice

“Beba i ja smo jedva preživjele, a od muža i svekrve sam doživjela VELIKO PONIŽENJE”

Redakcija

srpskainfo.com

Ispovijest jedne porodilje – prvorotke o iskustvu nakon izlaska iz porodilišta i povratka kući prenerazila je ljude.

I tužna stvar jeste to što ovo nije izolovani primjer, već učestala pojava, a to su potvrdili brojni komentari ispod inicijalne objave na Tviteru u kojima su žene govorile o sličnim nedoličnim ophođenjima prema njima od strane supružnika i njegove porodice, a sve nakon povratka iz bolnice.

Kako kaže, nakon teškog porođaja, prilikom čega su dijete i ona jedva preživjela, po izlasku iz bolnice kod kuće ih je dočekala gomila muževljeve rodbine.

Ja prvorotka balava i potpuno nepripremljena na situaciju, ležala sam sva krvava i držala novorođenog sina na sisi, pokušavajući sa užasnim šavom nakon epiziotomije da se namjestim i nahranim ga iako nije imao refleksa za sisanje. Ja sam pokušavala, a oči su buljile u moju krvavu spavaćicu, modre ruke od infuzija, moje grudi, moje dijete…

Poslije sam čula da je neko od prisutnih rekao da mi je kuća tom prilikom bila prljava. I sada sam ljuta na sebe samu kad se sjetim toga i žalim što ih tada nisam poslala u tri PM – kaže ova ogorčena žena čija se priča širi Tviterom u Srbiji.

Nedugo potom i druge su kazale kako su doživjele slično.

Sve to je izazvalo bijes kod pojedinih.

“Možda i nisu glupost oni običaji da se ne dolazi u goste prvih 40 dana osim majke, sestre, brata, najbližih, koji dolaze da pomognu”, “Događaće se dokle god se muževi tretiraju kao djeca bez ikakvih obaveza u kući. Kada gospoda supružici počnu da ravnopravno učestvuju u roditeljstvu i kućnim poslovima i kad nauče da cijene suprugu i činjenicu da im je rodila dijete, svega ovoga neće biti. Do tada…”.

Bilo je i onih ekstremnih primjera koje su ljudi čuli, a onda putem mreža tuđa iskustva podijelili sa pratiocima.

Nailazila sam na ispovijesti žena koje su se iz porodilišta vraćale u punu kuću i gdje se od njih očekivalo da se odmah late posla, da posluže goste i skuvaju ručak. A tek priča da se porodilja vratila u bolnicu pokidanih konaca jer je mladoženja odmah htio seks.

Srećom, mogla se probrati i nekolicina onih koji znaju kako se funkcioniše u zajednici i braku i koliko je vana međusobna potpora i podrška, pogotovu nakon porođaja.

– Vrlo često, ali to ima veze sa tim sa kime pravite djecu i u kakvu kuću se udajete. Meni je muž bio najveća podrška poslije porđaja i vodio je računa o meni i bebi i pored toga što sam super podnijela carski rez. Svekar i svekrva takođe. Djever se plašio bebe, ali je pomagao.

Neki su oštro iskritikovali muža porodilje iz prvobitnog tvita jer se nije udostojio da je dočeka u čistoj i sređenoj kući.

– To što je tu primjedbu za prljavu kuću primila k srcu je samo odraz stanja u porodici: muž se ne laća kućnih poslova. Da muž i inače radi po kući, mogla bi samo da trepne i kaže da nije obavio svoj dio posla”.

Na kraju svih priča, zavaravanja i zavirivanja u tuđe živote, neki standardi u međuljudskim odnosima, bračnom životu i poštovanju žena moraju da se postave. Ako neko ne umije na svojim, neka uči na tuđim greškama, a ovo je odličan primjer za to.

Ako je već neko drugi morao da prođe golgotu, izvucite pouke kako se ne smijete ponašati prema svojim supugama i majkama zajedničke djece, prenosi Žena Blic.

Preuzeto sa: srpskainfo.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije