KarijeraLjudski odnosinajnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

„Nemoguće je biti zaposlena majka“ i svi ostali mitovi o balansiranju posla i majčinstva

Kada god intervjuišem uspješne žene, uhvatim se da posežem za pitanjem: kako održavaš balans između privatnog i polovnog života.

Redakcija

Znam da je većini njih preko glave tog pitanja. Stalno im ga postavljaju, dok ga njihove muške kolege čuju rijetko, ako ikada.

Neke od njih, s druge strane, misle da je važno pričati o tome. Balansiranje između uspješne karijere i majčinsta nije ni malo lak zadatak, i ne treba se banalizovati i idealizovati.

Sa pripadnicom drugog tabora, Ketrin Retman, idejnim tvorcem i zvijezdom Netflixove serije Workin’ moms (prim prev. Zaposlene majke) , majkom dva dječaka Džeksona (9) i Liama (6), razgovarala sam upravo na ovu temu. „Ne ljuti me to pitanje. Ljuti me odgovor. Mislim da ne postoji. Nemoguće je biti zaposlena majka.“

Iskrenost me i privukla kod Workin’ moms. Tokom šest sezona serija se dotiče tema poput dojenja i postporođajne depresije, brige o djeci i porodiljskog, ali i sociologije druženja među školarcima.

Gore pomenute polemike rijetko se vode u medijima, a i kad se pokrenu emotivna dubina i surova iskrenost izostaje, ali ne i u Workin’ moms. Ketrin naglašava da su i kritičari i publika bili zbunjeni zbog ovakvog pristupa nakon prvih emitovanja.

Očekivali su banalne priče o prljavim pelenama u obliku sitkoma, ali Workin moms se nije povinovala tim stereotipima.

„Ako detaljnije pratite seriju, primjetićete da interakcija sa djecom zauzima manje od 20% cijele priče. Poenta serije nije odgoj djece, već žene koje srčano jure za svojim snovima, uprkos ulozi majke koju nose.“, objašnjava Ketrin.

Na početku, Ketrin je željela da svaki lik oblikuje na osnovu jednog od dominantnih činilaca njenog posporođajnog identiteta – depresivnost, ambicioznost, ljutnja, taština. Danas, radosno konstatuje da su likovi potpuno odmakli od toga, ističući i hvaleći talenat glumica iz serije.

Slično se dogodilo i sa samom pričom: njena vizura majčinstva, djece ili bilo koje druge teme koju serija obrađuje dijametralno je suprotna od one koju je imala u prvoj sezoni.

„Kada sam prodala ideju za seriju, nisam bila svjesna u šta se upuštam. Mislila sam da je vraćanje na posao poslije porodiljskog zahtjevan poduhvat. Sad kad pogledam svoju djecu, koji su već prvačici, i  balansiranje između mog i njihovog rasporeda, počeci su bili smiješni.

Ali to je valjda neki prirodan tok stvari, oni rastu, stvari se mijenjaju.“, priča nam Ketrin.

Iako se mnogo toga promijenilo od prvog emitovanja Workin moms iz 2017., Ketrin je na isti duboko lični način povezana sa njom. Naglašava da je piše „prvo kao majka, a tek onda kao glumica“. Na pitanje da li je ranjiva otvorenost s kojom piše iscrpljuje, Ketrin dobija napad smijeha.

„Izvini što se smijem,“ započinje „Naravno da me iscrpljuje. Ali sam sigurna da ni na jedan način nije više iscrpljujuće za mene nego za gledaoce. To je ono što Workin moms čini uspješnom. Nisam izmislila toplu vodu. Svim majkama koje rade je jasno da je  naš zadatak komplikovan, neobjašnjiv i često iscrpljujući.“

„Slažem se.“, govorim uz osmijeh „Ali, zar ne postoji barem neka razlika između zaposlene majke i zaposlene majke koja o tome govori javno i otvoreno?“

„Zavisi od osobe. Mislim da sam idealan tip za svoj posao. Prirodno mi dolazi iskrenost i otvorenost, a publika se kači za to.“, objašnjava ona „Nisam znala da će se stvari odvijati ovako.

Plašila sam se da ću izgubiti publiku, ali znala sam da je autentičnost jedino ispravna. I evo nas šest sezona kasnije. Isplatilo se. Nije lako, i količina obaveza stalno raste, i zbog djece i zbog napretka u karijeri. Međutim, ne žalim se, sve je ispalo odlično.“

Biti karijerno ostvarena majka mač je sa dvije oštrice – naporno je, ali nagrade su velike. Ketrin se nada da će i njena djeca to razumjeti jednog dana i cijeniti.

„Roditelji su takođe učitelji. Mi svojoj djeci pokazujemo kako da se nose sa uspjehom, a kako sa neuspjehom. Uživam u svom poslu, ali on ima i svoje mane.

Ambiciozna sam, ne posustajem pred preprekama i trudim se da svaku savladam što efikasnije.  Nadam se da će ih moja djeca uvidjeti i naučiti nešto iz toga.“

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije