Praktična LolaŽivot

Etikete vas lažu – da li su nutritivne informacije dezinfomacije?

Ima nešto umirujuće u etiketama sa nutritivnim vrijednostima na pakovanjima hrane. Uredno zalijepljene, odštampane lijepim, jasnim Franklin Gothic Heavy ili Helvetica Black slovima, ove “vrijednosti” daju osjećaj kontrole ljudima koji obraćaju pažnju na to šta unose u svoj organizam. Informacija…

Maja Mihajlović

Ima nešto umirujuće u etiketama sa nutritivnim vrijednostima na pakovanjima hrane. Uredno zalijepljene, odštampane lijepim, jasnim Franklin Gothic Heavy ili Helvetica Black slovima, ove “vrijednosti” daju osjećaj kontrole ljudima koji obraćaju pažnju na to šta unose u svoj organizam. Informacija da omiljeni jogurt ima 120 kalorija po pakovanju te da najdraže žitarice zadovoljavaju 100 posto naših dnevnih potreba za 13 minerala i vitamina – sve to čini da gradimo osjećaj kontrole nad svojom ishranom.

Ili je to ono što želimo da mislimo?

einkorn-586749_960_720

U stvarnosti, napisane nutritivne ”vrijednosti” i vrijednosti suplemenata daleko su manje pouzdane nego što nam se to čini. Baš zbog ove nepouzdanosti trebali bismo preispitati mnoge naše pretpostavke o nutricionizmu. U SAD oznake o nutritivnim vrijednostima i suplementima postale su obavezne donošenjem Akta o nutritivnom označavanju i edukaciji, 1990 godine, ali ove informacije, nasuprot onome u šta svi vjerujemo, nisu zasnovane na analizi hrane koja se konkretno nalazi na našem stolu.

Napisane nutritivne vrijednosti daleko su manje pouzdane nego što nam se to čini. Baš zbog ove nepouzdanosti trebali bismo preispitati mnoge naše pretpostavke o nutricionizmu.

Da počnemo: Administrativni centar za hranu i lijekove (FDA) ne određuje ko treba da vrši razna mjerenja kao, na primjer, broj kalorija ili vrijednost određenog vitamina koje pakovanje sadrži. Nekada kompanije same vrše analizu, nekada koriste podatke iz vlastitih baza, a nekada samo dodaju informacije koje su im dobavljači prenijeli. Jedan od najpouzdanijih izvora ovih podataka je Nacionalna nutritivna baza podataka za standardne reference koju vodi američki Odjel za poljoprivredu i sastav hrane, a koju dopunjuje USDA laboratorija hranjivih podataka i sadrži detaljne informacije o nutritivnim vrijednostima za preko 8000 vrsta hrane.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije