Praktična LolaŽivot

Etikete vas lažu – da li su nutritivne informacije dezinfomacije?

I četvrto i najvažnije, mi ne znamo ni da li je RDA tačan. Uzmimo sam pojam primjerenosti – termin koji, kao što je Odbor za hranu i prehranu (FNB) istakao u izvještaju iz 2003., podstiče pitanje koje se često previdi:…

Maja Mihajlović

I četvrto i najvažnije, mi ne znamo ni da li je RDA tačan. Uzmimo sam pojam primjerenosti – termin koji, kao što je Odbor za hranu i prehranu (FNB) istakao u izvještaju iz 2003., podstiče pitanje koje se često previdi: “Odgovarajući za šta?” Naučnici još uvijek ne razumiju u potpunosti ono što vitamini zapravo rade nakon što ih unesemo u naše tijelo, što znači da mi i ne znamo tačnu ulogu koju svaki nutrijent može igrati u prevenciji ili razvoju degenerativnih bolesti poput dijabetesa tipa 2, senilne makularne probleme, kardiovaskularnih ili neurodegenerativnih bolesti i raka.

Nutrition facts are seen on a Diamond Food's Pop Secret microwave popcorn box is seen illustrated in New York, November 8, 2013. The U.S. Food and Drug Administration November 7, 2013 proposed banning artificial trans fats in processed food ranging from cookies to frozen pizza, citing the risk of heart disease. Among products singled out by the Center for Science in the Public interest was Diamond Foods' Pop Secret microwave popcorn. REUTERS/Shannon Stapleton (UNITED STATES - Tags: HEALTH SOCIETY)

Povrh svega, postotak dnevnog unosa na naljepnicama ne prati najnovije preporuke o ishrani. Umjesto toga, uglavnom je baziran na verziji Prehrambenih preporuka iz 1968. godine. To znači da ako se za vaš doručak od žitarica ili multivitamina tvrdi da predstavlja 100% vaših dnevnih potreba, te su tvrdnje uglavnom izvedene iz preporuka starih gotovo pola vijeka.

To nije nevažna zastarjelost. Preporuke iz 1968. godine razvijene su prije nego što je prevencija hroničnih bolesti počela i da se razmatra. A to se nije dogodilo sve do sedamdesetih i osamdesetih. A bilo je još dramatičnih promjene u RDA u posljednjih pola vijeka. Preporuka za vitamin E pala je za četvrtinu. One za vitamine C, D i K porasle su za 50%. RDA za biotin je desetina onoga što je bilo 1968. godine.

Preporuka za vitamin E pala je za četvrtinu. One za vitamine C, D i K porasle su za 50%. Nije jasno na kojem zdravstevnom efektu je bazirano ovih 50% dnevnih potreba za nutrijentom ili da li RDA (što je najvjerojatnije zastarilo) odražava vaše lične prehrambene potrebe.

Štaviše, sadašnje i one verzije iz prehrambenih preporuka iz 1968. godine uopšte ne koriste iste mjere. Na primjer, naljepnice sa podacima za hranu i dodatke još uvijek označavaju vitamine A, D i E u međunarodnim jedinicama (IU) – zbunjujućoj mjernoj jedinici čija se definicija razlikuje po nutritijentu – dok ih sadašnje RDA označavaju po težini, što potrošaču orijentisanom na detalje čini još teže izračunati koji procenat sadašnjih preporuka određena hrana pruža. Razlike između ova dva seta preporuka dovoljno su značajne da postoci navedeni na današnjim najepnicama u najboljem slučaju dovode u zabludu, a u slučajevima kao što je biotin, za koji su se preporuke drastično promijenile, oni su gotovo beznačajni.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije