Praktična LolaŽivot

Naučite da nađete vrijeme za sebe ako ste samohrana majka

Kada ste majka, uvijek je pravo čudo da imate vremena samo za sebe. Kada ste samohrana majka, izlazak sa prijateljicama je nešto što se rijetko dešava. No, izlasci bez vašeg djeteta, o kojem inače vodite računa 24 sata dnevno, nisu…

Vesna Drakulic

Kada ste majka, uvijek je pravo čudo da imate vremena samo za sebe. Kada ste samohrana majka, izlazak sa prijateljicama je nešto što se rijetko dešava. No, izlasci bez vašeg djeteta, o kojem inače vodite računa 24 sata dnevno, nisu luksuz već nešto što vam je uistinu potrebno. Sa’iyda Shabazz je samohrana majka i ne postoji nešto što ona ne bi učinila za svog sinčića, no često osjeća da više nema snage. Zbog želje za izlascima dugo ju je mučio osjećaj krivice jer se bojala da će njen sin pomisliti da ona ne želi provoditi vrijeme s njim. No, stvar je u tome da jednostavno ponekad poželi razgovarati sa ljudima svoje dobi, a da pola tog vremena ne provede trčeći za svojim mališanom. Potrebno joj da se svojoj prijateljici otvoreno požali na sve što je muči bez straha da će to čuti njegove male uši.

Šta je ono zbog čega su ti izlasci rijetki?

Sa’iyda ističe da dan traje samo 24 sata i da joj je potreban baš svaki minut. Drugi problem su finansije, izlasci koštaju, a ona sebi baš i ne može priuštiti da troši novac na stvari koje joj nisu neophodne. Čak i kad ima slobodnog vremena za izlazak, ne može da nađe dadilju. I onda se zapita da li joj taj izlazak stvarno treba, da li je vrijedan sve te muke i samu sebe uvjeri da nije.

No, to često nije istina.

Biti samohrana majka znači biti stalno u pokretu, nikada se potpuno ne isključujete, uvijek imate obaveza, a to uglavnom možete obaviti kada vaše dijete spava.

“Povremeni izlasci me podsjete na to da sam ja više nego mama. Negdje dubokou sebi ja sam i dalje Sa’iyda i ona je takođe važna. Kad god izađem vratim se kući podmlađena. Nevjerovatno je šta višečasovni razgovor sa odraslom osobom i topli obrok mogu učiniti za ljudsku dušu. Pričam o stvarima koje volim, a ne o najnovijem Diznijevom crtanom filmu. Mogu da pričam o svojoj zaljubljenosti u Harryja Stylesa ili o knjigama koje čitam. Ti izlasci me potpuno ispune”, iskreno priča Sa’iyda.

I dok nije počela opet da izlazi nije ni shvatala koliko joj to ustvari nedostaje. Njen sin sada ima tri i po godine i ona ga je tek odnedavno počela ostavljati sa bakom ili dadiljom. Ranije je bio previše mali da bi ostajao bez nje i trebala mu je stalna briga tako da se Sa’iyda nije usuđivala da ga ostavlja. No, njen dječačić joj je pokazao da sada može povremeno ostati bez nje, u društvu bake ili dadilje. Sa’iyda se sada može opustiti sa svojim prijateljicama, pojesti još jedan kolač ili naručiti koktel.

Pošto radi od kuće, Sa’iyda je mnogo vremena provodila sa svojim djetetom i priznaje da joj je isprva bilo teško da se odvoji od njega. Oboje su se morali prilagoditi novonastaloj situaciji.

“Voljela sam provoditi vrijeme sa svojim sinom i tada sam uvijek znala da je bezbjedan i srećan. No, shvatila sam da koliko god volim biti s njim da toliko volim ponekad biti i sama. Za dobrobit oboje morala sam povremeno biti bez njega”, otvoreno priznaje Sa’iyda.

Otkada je počela opet da izlazi sa svojim društvom Sa’iyda je shvatila da je postala mnogo više od samohrane majke. Ističe da je najlakše dozvoliti da se identitet samohranog roditelja umota samo u taj dio života, no ona je shvatila da se tako ne može živjeti. Briga o sebi samima je veoma bitna stvar u svačijem životu i Sa’iyda tvrdi da samohrane majke moraju o tome da vode računa. U njenom životu postoje elementi koji se nikad neće promijeniti. Neće postojati niko ko će je zamijeniti noću kada dijete plače, bez obzira na to koliko je umorna. Novca nikad neće biti dovoljno za sve što treba. Često će se osjećati da je na rubu snage. To je realnost. No, ne mora tako biti cijelo vrijeme.

Sa’iyda savjetuje svim samohranim majkama da s vremena na vrijeme pozovu prijateljice da izađu na piće ili večeru. Ne samo da će im to pomoći da ostanu pri zdravom razumu već će tako biti i bolje mame. Svako dijete zaslužuje najbolju mamu na svijetu i zato se potrudite da nađete vremena i za sebe kako biste bili bolja osoba i bolja majka.

Izvor: Scary Mommy

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije