SimpatičnoZabavna Lola

10 razloga zašto ne volim Viber grupe

A svaki dan se rodi jedna.

Brankica Raković

Komunikacija putem interneta (mailove ne računam, mada i mailovi stižu u nedoba) mogla bi da bude prevedena i kao: Konstanta dostupnost.

To u prevodu znači da ne postoji trenutak u kojem nešto ne pišti, ne klikće, neko nema pitanje za vas koje mu je, vrlo vjerovatno, palo na pamet na wc šolji.

A trešnja na vrhu tog kolača su Viber grupe.

Viber grupa za vrtić, za drugarice, za kume, za rođendane, za prodaju, za banku, za sve na ovom svijetu.

Jesu, praktične su, brzo i lako se sve dogovorite, ali dogovori često postanu razgovori i još češće o temama o kojima vam se ni ne razgovara.

Jeste, jeste, izađete vi iz nje, ali nova se desi dok si rekao “notifikacija”. Na prvu mi pada bar 1o razloga zašto su nas Viber grupe dodatno pokvarile:

  1. Konstanta dostupnost: Izgubila se ona fina mjera dnevnog reda. Poruke se šalju 24/7. Ko te pita jesi li grupu stavio na mute ili nisi.
  2. Razgovori u nedogled:  U redu, potvrdili smo dolazak, pa ne moramo još i meni da potvrđujemo, put kojim ćemo doći do tamo, vremensku prognozu i hoće li biti obična so na kiflicama ili himalajska.

  3. Nepoznati ljudi: U posebnu rubriku idu oni ljudi koji naprave grupu od svog cijelog imenika. Pa niti otići, niti ostati.
  4. Praznične Viber grupe: Mi stvari sad čestitamo onako, da popunimo vrijeme između dva obroka. Stavi sve ljude u grupu, pošalji stih, pa da ljudi, sve do jednog, odgovore “Hvala”, a onda on svakom “Nema na čemu.”

  5. Opcija “Seen”: Neko poslao poruku u grupu, ti vidjela, ali ne možeš sad odmah da odgovoriš jer, zamisli, imaš život. Pa to je odmah ludilo u najavi. Nepristojna si, možda ljuta, možda radiš nešto što nisi prijavila. Gdje si i što se ne javljaš SAD I ODMAH!? A u grupama se “Seen” ne može isključiti.
  6. Ko je u grupi, a ko nije? – Ako praviš neku žensku grupu s drugaricama i poznanicama, bilo kojim povodom, moraš pažljivo odmjeriti ko je u njoj, ko nije, možda staviti i nekog ko ti i ne treba, ali je baš dobar ili dobra s nekim članom grupe koji mora biti tu. Hodanje po jajima. Ljubičastim.

  7. Prokletstvo dopisivanja: Nemoguće je neke stvari napisati i objasniti porukama. Posebno u grupi više ljudi. I onda neka igre pogrešnog shvatanja i izvlačenja iz konteksta počnu odmah.
  8. SPAM: Gomila nepotrebnih informacija, a ostaješ u grupi zbog one jedne, potencijalno potrebne.

  9. Izlazak iz grupe je SMRTNI GRIJEH!
  10. Većina tih grupa, htjeli mi to priznati ili ne, na kraju izgubi smisao. Zar ne?

Imaju grupe mnogo i prednosti, one organizacione, one u smislu podrške mama koje se razumiju, u smislu porodice i dogovora itd. Ali svi gore navedeni razlozi ostaju. I bonus razlog: Počeli smo piti kafe po grupama. Komunikacija s prijateljima, s saradnicima, s ljudima koje volimo, dovoljna nam je u grupama ili samo u Viber prepisci.

Izađite iz Vibera – pređite u zagrljaj!

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije