Ljudi s olovkamanajnovije

Jaffa trenutak – Dženeta Hasečić: Odlučila sam da budem sretna!

Decembar je mjesec kraja i novog početka gdje obično kreiramo nove planove, pišemo svoje želje, snove i ambicije u nadi da će nova godina sa sobom donijeti i ostvarenje istih.

Piše: Dženeta Hasečić Redakcija

Foto: pinterest.com

Za sebe vrlo često nalazimo neke zamjerke i nesigurnosti da smo nešto mogli i trebali bolje, a nismo. Većinu, da ne kažem sve nove godine unazad tako sam dočekivala, obećavajući sebi da ću dati sve od sebe da ostvarim svoje ciljeve, a onda kada ih ne ostvarim bivam ljuta na sebe.

Ali znate šta? Više ne. Ove godine sam naučila da volim sebe, da budem nježna prema sebi. Čak i onda kada ne dajem sve od sebe, opet moram da budem dobra prema sebi.

Ove godine sam naučila da sam dovoljna u svakom smislu. Dovoljno dobra kćerka, djevojka, prijateljica, studentica i da sebe moram upravo tako i gledati: kao dovoljno dobru. Vrlo često smo strogi prema sebi i svoje negativne strane ističemo, a na pozitivne i zaboravljamo. A baš treba obratno da bude, odnosno da budemo blagi prema sebi i da ističemo svoje dobre i pozitivne strane.

Ove godine sam naučila da nisam toliko loša, a poređenje s drugima me neće učiniti boljom. Jedna od najgorih usluga koju ćete ikada sebi moći uraditi je početi se porediti s drugim ljudima. Vi ste jedinstveni baš takvi kakvi ste. Potrebni ste ovome svijetu tako unikatni i posebni.

Nećete biti sretniji ako se ugledate na druge ljude i pokušavate uklopiti u kalup krojen po njihovom načinu života.

Vi imate svoj kalup i ne treba vam ničiji više. Poređenje s drugima može vas dovesti do nezadovoljstva vlastitim životom jer, nehotice, uvijek druge vidimo boljima, a sebe srozavamo ka dnu. Naučila sam da budem ponosna na sebe i sve ono što radim. Čak i onda kada mi ne ide najbolje, ne zaboravljam da ovo nije takmičenje. Nemam protivnika i ne borim se ni protiv koga.

Moj jedini protivnik sam ja sama, trudim se da današnja ja bude bolja od one jučerašnje. Ne zaboravite pokloniti sebi riječi ohrabrenja i uvijek možete nasloniti glavu na svoje rame.

Onog trenutka kada prihvatite sebe baš takvim kakvi jeste, sa svim vrlinama i manama, kupili ste zvanično kartu za sreću u jednom smjeru. Ja sam odlučila da budem sretna. Sretna sam kada svakog jutra otvorim oči, nahranim mačku, popijem kafu s majkom, provedem vrijeme s prijateljicom. Sretna sam jer živim, radim, volim. Shvatila sam još jednu bitnu stvar: sreća nije stvar zasluge, nego odluke. Bićete sretni onog trenutka kada odlučite da budete.

Pogledajte oko sebe i u svemu ćete pronaći razlog za sreću. Upravo u 2022. Godini želim vam što više razloga za sreću, smijeh, radost, ljubav. Želim vam da više volite sebe i da budete nježniji prema sebi. Budite ponosni na sebe i sve što radite.

Počnite sebe gledati najljepšim mogućim očima. Dugo sam na sebe bila ljuta i samu sebe krivila za stvari koje nisam bila u mogućnosti promijeniti.

Drugi će biti strogi prema vama možda onda i kada ne zaslužite to, zato vi nemojte biti prema sebi strogi čak i kad zaslužite. Sve je u redu. Rastete, radite, živite. Dišite. Budite sretni.

Nova godina će donijeti novih 365 prilika. Nemojte ih propustiti. Nijedan dan i nijednu priliku ne propustite da poželite sebi da budete sretni. Zaslužujete to.

Konkurs organizuje Lola magazin i Jaffa napolitanke. 

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije