Ljudski odnosinajnovijePorodicaŽivot

PSIHOLOG NEVENA LOVRINČEVIĆ: Batalite IQ deteta već ga pošaljite napolje da se igra

U radu s roditeljima susretala sam se s prilično neverovatnim situacijama: da roditelj smatra primerenim da dete predškolskog uzrasta odlučuje o tome gde će porodica provesti odmor, da li će osoba koja ga čuva nastaviti da ga čuva ili ne i slično.

Redakcija

detinjarije.com

Roditeljstvo je misija. Put prepun dilema, nesigurnosti, prepreka, uspona i padova, a sve s jednim ciljem – da odgajite dobre, sigurne, srećne i uspešne mlade ljude. Zvuči baš jednostavno, ali nije. Na tu temu napisane su hiljade, ma desetine hiljada knjiga, pa opet možemo da kažemo da ne postoji ta knjiga koja vas može potpuno pripremiti na ono što vas čeka.

Ali knjige o roditeljstvu su tu da vam pomognu da nešto u vezi s tim bolje razumete, da shvatite šta od deteta možete, a šta ne možete da očekujete i, što je najvažnije, da vam pokažu da je sve ono kroz šta prolazite kao mlad roditelj normalan deo tog puta na kojem rastete i vi i vaše dete.

Takve knjige, kao podršku roditeljima na njihovom putu, piše i psiholog Nevena Lovrinčević. Diplomirala je na Odseku za kliničku psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Tokom dvadeset pet godina kliničke prakse radila je s decom i mladima baveći se prvenstveno psihodijagnostikom, poremećajima spavanja i prevencijom emocionalnih poremećaja i poremećaja ponašanja.

Autorka je i voditeljka više akreditovanih seminara namenjenih vaspitačima, nastavnicima, psiholozima i pedagozima. Cilj tih seminara jesu razvoj i jačanje socijalnih i emocionalnih kompetencija onih što neposredno rade s decom, i to u pravcu efikasnijeg pedagoškog pristupa, pristupa koji doprinosi uravnoteženijem, zdravijem i srećnijem razvoju dece.

Njene knjige, koje je objavio „Kreativni centar“, prevedene su na nekoliko jezika: kineski, hrvatski, indonežanski, španski, ukrajinski, ruski i makedonski.

Nevena, svakog meseca držite radionice za roditelje u Klubu knjižari „Kreativni centar“. Šta roditelje danas najviše brine i koji su problemi savremenog roditelja?

Ne bih rekla možda da ih najviše brine, već da ih najviše interesuje: kako da podstaknu dobar razvoj emocionalnih i socijalnih kapaciteta svojih mališana, kako da podstaknu razvoj samopouzdanja, kako da rešavaju neke problemske situacije prilikom discilinovanja, odnosno postavljanja granica detetu i sl.

Roditelji žele da se upoznaju s različitim vaspitnim stilovima i da saznaju kako svaki od njih utiče na razvoj deteta, da saznaju nešto više o tehnikama disciplinovanja, upoznaju se s tim kako da podstaknu razvoj radnih navika deteta i sl.

Veoma često roditelji dolaze na radionice svakog meseca, bez obzira na samu temu, jer razgovor uvek prilagođavam onome što ih zanima. A ne dolaze samo roditelji, nekoliko puta su nam dolazile i tetke i bake. ☺

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije