LjudiMjestanajnovijePojaveŽivot

“CIJELI ŽIVOT STAO U DVA KOFERA”: Oproštajno pismo mladića iz BiH uoči odlaska u Njemačku

Cijeli život u dva kofera stao.

U jednom koferu nosim uspomene, sjećanja i malo sreće za put.

Redakcija

banjaluka.net

U drugom, onom većem, nosim nadu za bolji svijet, za bolje sutra i za bolji život. Ovo je napisao Bugojanac Ahmed Škandrić kada je iz Bosne i Hercegovine krenuo za Njemačku u potrazi za boljim životom.

U srcu nosim sve koje volim a koje ostavljam za sobom, sve one koji će u sjenkama noći dolaziti u moj san da mi kažu koliko im nedostajem i koliko mi nedostaju.

A nedostajanja su privilegija onih koji imaju koga da vole, koji imaju čemu da se vrate i koji imaju razlog da se bore.

Odlazim iz zemlje koja je obećala sve a ispunila ništa. Odlazim iz zemlje gdje je život patnja, gdje su tri obroka na dan luksuz, gdje siromašni sanjaju a bogati žive njihove snove.

Možda jednog dana obećanja postanu stvarnost, laži postanu istina, licemjeri postanu ljudi a Bosna postane ono što je oduvijek trebala biti. Možda se tog dana mnogi od nas vrate…- napisao je Ahmed Škandrić na društvenim mrežama.

Za portal Radiosarajevo.ba govorio je o razlozima odlaska.

– Završio sam fakultet u Zenici, socijalni pedagog. Tokom studija sam sa kolegama osnovao i Udruženje socijalnih pedagoga u Bosni i Hercegovini sa ciljem da pomognemo društvu, pisali smo 100 projekata ali nismo imali podršku.

Željeli smo otvoriti agenciju za posredovanje pri zapošljavanju osoba sa invaliditetom, ali ni tu nismo prošli – priča nam Ahmed.

Kaže da je prije odlaska radio u Trećoj osnovnoj školi u Bugojnu kao pripravnik.

U trenutku dok smo razgovarali bio je na putu za Njemačku. Kaže da je godinama upozoravao na problem odlaska mladih iz BiH, a da je sada došao red i na njega da se zaputi u tom pravcu, piše Radio Sarajevo.

Preuzeto sa: banjaluka.net

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije