najnovijeNaslovna vijestPorodicaŽivot

Ne morate biti zabavna mama da biste bili odlična mama

Negdje usput smo stekli ideju da majčinstvo uvijek treba da bude zabavno i uzbudljivo.

Prevela: Anja Delić Redakcija

herviewfromhome.com

Možda je to zbog brojnih reelsova ili slika savršenih Pinterest aktivnosti, nisam sigurna – ali ovo očekivanje je nerealno.

To je lažno. Nemoguće je, zaista.

Ako se danas zbog majčinstva osjećaš poraženo, samo želim da ti nešto kažem. Bilo da je riječ o nečijim savršenim slikama na Facebooku ili Instagramu, pričama prijatelja ili šta god da je slučaj, i mislite u sebi, ne radim ovo dovoljno dobro… sestro, ne uživaju svi svake sekunde roditeljstva.

Dozvolite mi da ponovim…

Ne morate uvijek da se zabavljate dok ste roditelj da biste bili najbolja mama za svoju djecu.

Ne morate uvijek biti živahni i kreativni, i puni uzbuđenja.

Ako ćemo biti iskreni, što je neophodno, neki dijelovi majčinstva jednostavno nisu toliko zabavni.

Malo je vjerovatno da ćemo se nekih dijelova majčinstva rado prisjećati. Nikada se neću osvrnuti i reći da sam poželjela da promijenim još nekoliko pelena. To je u redu.

A kada je u pitanju prisjećanje, istina je da je naša retrospektiva crno-bijela. Jer čak i kada damo sve od sebe, osvrnućemo se unazad i kažnjavati sebe zbog nečeg kada smo zaboravili ili kada smo pretjerali.

Na taj način vrijeme može biti kradljivac, kradući male trenutke, tjerajući nas da dvaput razmislimo o njima čak i kada ih upijamo.

Ponekad je jednostavno prijeko potrebno biti učitelj i primjer našoj djeci, i voditi ozbiljne i teške razgovore koje vjerovatno ne želimo da vodimo, ali znamo da je to ono najbolje što možemo napraviti da im pomognemo da uče i budu dobri ljudi.

Kada sjednete na kraju dana, i pomislite u sebi, da li sam bio dovoljno prisutan, dovoljno radostan, dovoljno aktivan… Želim da sebi postavite još jedno pitanje – samo razmišljajući, da li je moguće da već dajem sve od sebe, i da ne mogu svaki dan jednako da dam?

Odgajanje ljudi nije za one sa slabim srcem.

Neuredno je i komplikovano i lijepo i teško. Svi učimo. Nije predviđeno da sve bude uredno upakovano sa mašnom na vrhu. Stvarni život jednostavno tako ne funkcioniše.

Dajte sebi malo milosti. Pronađite druge roditelje sa kojima možete podijeliti pravu istinu dok i dalje navijate jedni za druge, tako da zaista znate da niste sami.

Možda niste danas pjevali pjesme u autu kao juče. Možda ste dali sve od sebe samo da svi uđu u auto i izađu kroz ta vrata. Stanite i samo na trenutak posmatrajte te ljude. Oni vas obožavaju. Niko u to ne sumnja osim tebe.

Nije uvijek zabavno, ali uvijek vrijedi, i ide ti bolje nego što misliš mama.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije