Ljudski odnosinajnovijeNaslovna vijestŽivot

Najgori dio anksioznosti je osjećaj da ste nevoljeni, nevažni i necijenjeni

Anksioznost učini da se osjećate kao teret.

Prevela: Anja Delić Redakcija

thoughtcatalog.com

Ne želite da se javite prijateljima, iako umirete od želje da se družite sa njima, jer ste zabrinuti da neće htjeti da imaju ništa sa vama. Ne želite da priđete i pozdravite svoju simpatiju, iako ste u iskušenju da napravite korak, zato što ste zabrinuti da ćete biti ismijani. Ne želite čak ni da priđete ženi na kasi, iako ste sljedeći na redu, jer ste zabrinuti da biste im smetali.

Tako se osjećate zbog anksioznosti. Kao da smetate. Kao da ste samo gubljenje vremena. Kao da ste suvišni.

Možda ste anksiozni zbog zabrinutosti da ćete napraviti budalu od sebe, jer imate strah od socijalizacije, jer ne želite da se spotaknete o svoje riječi ili svoje noge, ali u suštini, zabrinuti ste da ćete biti odbijeni.

Da će vas neko osuđivati. Da će vam reći da niste dovoljno dobri. Da će vas gledati kao da ste autsajder, kao da ne pripadate, kao da ste nepoželjni.

Anksioznost vas prevari da se osjećate nevoljeno. Čini da se osjećate kao da ste vi onaj kome je više stalo u svakoj vezi. Zapitate se da li vas svi vaši prijatelji potajno mrze, čak i kada vam nikada nisu dali nikakve naznake za tako nešto.

Kad god je neko fin prema vama, čini vam se kao da je to varka. Kad god vas neko pogleda, čini vam se da vas osuđuju. Svako izlaženje iz kuće osjećate kao izazov.

Anksioznost vas prevari da se osjećate nevažnim. Djeluje tako da se osjećate kao da nemate pravo da izrazite svoje mišljenje. Kao da šta god imate da kažete ne čini razliku. Kao da to niko ne želi da čuje.

Dvaput razmislite prije nego što progovorite, jer ste zabrinuti da kažete pogrešnu stvar, ali dok skupite snagu da zaustite, razgovor se već pomjerio na sljedeću stvar. Izgubili ste priliku da se pridružite.

Osjećate se kao da uvijek propuštate nešto, kao da uvijek negdje iz daljine sa prozora gledate tuđe živote.

Anksioznost vas prevari da se osjećate kao da vas niko ne cijeni. Osjećate se kao da niko ne primjećuje sav naporan rad koji ste uložili u svoj posao i svoje odnose. Osjećate se kao da niko ne brine o stresu pod kojim ste bili. Sve što želite je tapšanje po ramenu, najmanju potvrdu, ali to nikada ne dobijate, pa se čini da nešto radite pogrešno. Osjećate se kao da nikada niste dovoljno dobri.

Anksioznost vas prevari da se osjećate nemotivisano. Čini da se osjećate kao da nikada nećete učiniti ništa vrijedno u svom životu. Kao da vas niko nikad neće smatrati uspješnim. Kao da nikada nećete ostvariti svoje snvoe.

Ako niste pažljivi, ovo vas može prevariti da se prihvatite osrednjost života, jer smatrate da ne zaslužujete ništa više od toga.

Najgori dio anksioznosti je osjećaj da niste voljeni, da ste nevažni i necijenjeni – ali morate zapamtiti da vas vaša anksioznost obmanjuje. Užasne stvari za koje mislite da drugi ljudi misle nisu istinite. Niko vas ne osuđuje tako oštro kao što vi sami sebe osuđujete. Niko vas ne mrzi toliko koliko vi mrzite svoju anksioznost.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije