DogađajiLjudiMjestanajnovijePojaveRadoznala Lola

Ko su zlotvori koji su izmakli nastavnici stolicu

Odavno je prosvetnim radnicima stolica izmaknuta, još od kada im je srozan materijalni položaj, od kada se sistemski odugovlači da se donesu platni razredi i da dobiju status službenog lica.

Redakcija

izglave.com

Stolica je izmaknuta od kada jedva sastavljaju kraj sa krajem, i žive bedno u kreditima do guše, dolaze na posao u staroj odeći, pocepanim patikama, razdrndanom autu ili na starom biciklu i srećni se vraćaju kući kad vide da im niko nije izbušio gume.

Izmaknuta im je stolica još od kada su pretvoreni u administrativne radnike, koji su pored časova, svake godine, sve više zatrpani administrativnim poslovima, vođenjem duplih evidencija i od kada umesto da im informacione tehnologije olakšavaju posao služe da se komplikuje sve što može da pojednostavi.

Stolica je iznaknuta od kada sve više posla nose kući, pa ih tamo osim pripreme časova, nastavnih materijala, testova i kontrolnih čeka silna papirologija, on-line seminari i svakodnevni dopisi ministarstva koji ih podsećaju da treba da su angažovani 24 sata jer svi govore kako oni ne rade ništa, imaju 100 raspusta, svaki državni praznik i lak posao.

Stolicu izmiču i roditelji koji ih cimaju kad god im se prohte, nedeljom u podne, praznikom od rane zore, uveče posle 22.00 jer su baš tad stigli sa posla. Izmiču i ne pitaju kako je moguće da smo i mi završili školu a da naši roditelji nisu imali privatni telefon od naših nastavnika.

Niti se pitaju kako je moguće da za razredno starešinstvo, oko koga ima više posla celog meseca i kidanja živaca, nego oko držanja nastave – nastavnik ima dodak od 2.700 dinara na platu, što je menje nego dnevnica za skupljanje lešnika?

Izmaknuta je stolica odavno od kada je normalno da se pljuje po prosvetarima rečima: “Za šta oni primaju platu?” “Šta je teško da upiše dvojku?” “Oni ništa ne rade!” “To što nas teraju da učimo nikad nam neće trebati.” Zašto moramo da kupujemo knjige?” “Škola je gubljenje vremena, zatvor, produžena ruka sistema koji lomi kičmu.” (nastavi niz)

Zlotvori su i oni koji ne shvataju da je nasilje nad ženama u ovoj zemlji na previsokom nivou i da je svaka vest o nasilju nad nekom ženom propraćena gnusnim komentarima u kome se krivica traži na obe strane, umesto da se nasilje osudi i kazni bez relativiziranja.

Prosvetnim radnicima se izmiče tlo pod nogama od kada je u medijima obrazovni program neprepoznatljiv, a nepopularni pokušaji istog proteran na termine koje niko ne prati. Mediji izmiču tlo prosvetrima pišući na naslovnoj strani da je “učenik patosirao nastavnicu” (naslovna strana Srpskog Telegrafa od 17.11.2022.) ili da “profesorica nije povređena prilikom ova “šale” (k1info.rs).

Kako nije, ako se obratila lekarima? Ajd da vama izmaknemo stolicu pa da vidimo da li boli? Je l’ trebala da isključivo krvari ili nešto slomi da bi bila povređena? Nije dovoljno što je otišla kod lekara? Niste čuli za traumu, duševnu bol koja boli više nego fizička?

Reč “šala” je klasično relativiziranje, da se izbegne, da se stvari nazovu pravim imenom. Radi se o nasilju koje je bilo planirano. Jer da nije učenici ne bi događaj direktno prenosili uživo na društvenoj mreži. Dakle neko je morao da podesi prarametre za prenos, i da “osmisli scenario” kako bi dobio što više lajkova. Nema tu šale, ali ima predumišljaja. I dok nas neinformisani, bahati i bezobzirni informišu – izmiču vrednosno tlo celom društvu.

Profesorici je stolicu izmakla bolumenta procedura koja podrazumeva pokretanje disciplinskog postupka, sazivanje Tima za borbu i sprečavanje nasilja, sastančenje Tima za zaštitu od diskriminacije, zlostavljanja i zanemarivanja, davanje izjava od strane učenika, saslušanja, pisanje i izrada operativnih planova za učenike – sve same izmišljotine bespotrebnih procedira od strane Ministartva prosevete kako bi prosvetni radnici opravdali svoju platu – umesto da deca budu automatski isključena iz škole, sa zabranom prilaska nastvnici, a roditelji kažnjeni drakonskom novčanom kaznom i da to bude udarna vest 3 dana.

Pa da vidiš kome će to sledećem pasti na pamet i kako će roditelji naći vremena da porazgovaraju sa svojom decom o poželjnom i nepoželjnom ponašanju u školi, kada bi se takvi prestupi kažnjavali drakonskim udarom po džepu.

Jer ovi balavci koji su profesorici izmakli stolicu samo su izvršioci, dok su nalogodavci svi prethodno nabrojani.

Spisak nalogodavaca nije konačan, niz slobodno nastavite.

(tekst i naslov su preuzeti, uz dozvolu autora, sa fejzbuk strane Ženska asocijacija)

Preuzeto sa: izglave.com

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije