najnovijePorodicaPraktična LolaRadoznala LolaŽivot

10 stvari koje zaglupljuju vaše dijete

Mnoge roditeljske prakse uzimamo zdravo za gotovo, zato što ih i drugi roditelji primenjuju.

Ali, možda bi trebalo da se zapitamo, kako one utiču na decu?

Redakcija

detinjarije.com

Refleks sisanja kod bebe tesno je povezan s osećanjem bezbednosti i komfora. Međutim, već oko navršenih godinu dana detetov nivo razvoja dozvoljava mu da svoje emocionalno stanje reguliše na neke složenije i efikasnije načine.

Na primer, može da se požali i kao odgovor dobije nežnost i saosećanje odraslog ili može da gestom ukaže na ono što mu treba i da tako otkloni uzrok nelagode.

Ako za rešenje bilo kog problema postoji samo jedan način – dudlanje laže, dete bi i nadalje moglo ostati verno toj navici: u mlađem školskom uzrastu – da gricka nokte i olovke a u starijem da puši.

Pored toga, sisanje varalice, prema tvrdnji stručnjaka, asocira dete na dojenje, a kada jede to kod čoveka izaziva osećanje bezopasnosti. Prema tome, ako dete sisa varalicu, ono se sve vreme oseća bezbedno. A to nije uvek dobro.

Kao što je poznato, čovek se razvija samo onda kada izađe iz zone komfora. Ako sve vreme dudla lažu, vaš mališa ne napušta zonu komfora pa mu se neće razvijati ni potrebni podsticaji.

PELENE POSLE 1,5 GODINE

Naravno da bi bilo previše pozivati roditelje da ožive eru pamučnih pelena i pelenskog dermatitisa. Međutim, zarad razvoja kontrole funkcija svog organizma, neophodno je da dete oseća nekakvu neudobnost na koju može da reaguje.

Važno je imati u vidu to da je sposobnost detetovog kontrolisanja piškenja/kakenja u tesnoj vezi s regulisanjem ukupnog ponašanja. I zato, ako se uzaludno pokušavate izboriti sa hirovima, agresijom i histerisanjem – počnite od učenja na nošu.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije