Praktična LolaŽivot

Etikete vas lažu – da li su nutritivne informacije dezinfomacije?

Mnogi od nas će to protumačiti na sljedeći način: porcija soka od narandže će zadovoljiti 100% naših dnevnih potreba za vitaminom C. No, to tumačenje pretpostavlja i da su prehrambene potrebe svakog čovjeka iste i da su naučnici došli do…

Maja Mihajlović

Mnogi od nas će to protumačiti na sljedeći način: porcija soka od narandže će zadovoljiti 100% naših dnevnih potreba za vitaminom C. No, to tumačenje pretpostavlja i da su prehrambene potrebe svakog čovjeka iste i da su naučnici došli do informacije o tačnoj količini svakog nutritijenta koji trebamo unijeti svaki dan. Nijedna od tih pretpostavki nije ispravna.

food-715542_960_720

Prije svega, RDA potrebe nisu personalizovane. One to i ne mogu biti: svaka osoba ima neznatno različite prehrambene potrebe, zavisno od faktora koji uključuju zdravstveni status, način života, pol, dob i nivo dnevnih aktivnosti. Ako ste niski i žena koja puno sjedi, vaš dnevni unos treba biti manji od 2000 kalorija. Ako ste stariji od 50 godina, možda vam je potrebno više vitamina B12 nego nekome ko je mlađi. Ako ste pušač, možda vam je potrebno više vitamina C i folne kiseline nego nepušaču. I tako dalje. U ovom trenutku, ne postoji način da se tačno kaže u koji spektrum vi lično spadate. Kao rezultat toga, FNB ističe: “Gotovo je nemoguće znati koje su prave potrebe za svaku osobu pojedinačno.”

Drugo, RDA su namjerno postavljene da budu veće od stvarne potrebe većine ljudi. RDA predstavlja količinu hranjivih materija za koju se smatra da bi zadovoljile potrebe između 97-98% zdrave odrasle populacije. U prevodu: većina nas može (a možda bi i trebala) proći sa manjim unosom. Možete primijeniti ovo na odjeću: ako biste pokušali kreirati džemper dovoljno velik da odgovara potrebama 97-98% Amerikanaca, rezultat bi bio prilično veliki džemper. Gotovo svako će biti u mogućnosti da stane u njega, ali većini nas odgovarao bi džemper manje veličine.

Gotovo je nemoguće znati koje su prave potrebe za svaku osobu pojedinačno. A niko i ne treba svaki dan unijeti 100% svojih dnevnih potreba.

Treće, niko i ne treba svaki dan unijeti 100% svojih dnevnih potreba (ostavimo RDA sa strane). Tijelo čuva zalihe većine hranjivih materija, što znači da je ono što je važno je vaša prosječna potrošnja tokom vremena. Ali to nije jasno iz naljepnice. Umjesto toga, lako je zaključiti da bismo trebali pokušavati unijeti najmanje 100% naših RDA svaki dan kako bismo postigli savršen prehrambeni rezultat.

Pročitaj još

Od iste osobe

Najnovije